Na hlavný obsah

V Iráne sa zrútil vrtuľník, ktorý zrejme viezol aj prezidenta Raísího. Záchranári po ňom pátrajú

Podrobnosti o následkoch nehody sú otázne.

V Iráne sa zrútil vrtuľník, ktorý zrejme viezol aj prezidenta Raísího. Záchranári po ňom pátrajú
Iránsky prezident Ebrahím Raísí. Foto: AFP/Iranian Presidency/AFP/Profimedia

Na severe Iránu v nedeľu (19. 5.) zrejme havaroval vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahímom Raísím, ktorého stav je už niekoľko hodín nejasný. Iránske štátne médiá uviedli, že stroj postihlo takzvané tvrdé pristátie v hornatej oblasti, kde panovali nepriaznivé poveternostné podmienky.

Záchranárom sa ihneď nedarilo dostať sa na miesto incidentu, iránsky vládny činiteľ však uviedol, že dvaja členovia posádky boli v kontakte s úradmi. Iránsky duchovný a politický vodca ajatolláh Alí Chameneí odkázal obyvateľom, že sa nemusia obávať narušenia chodu štátu.

Do pátrania po vrtuľníku v zložitom teréne sa podľa iránskych médií postupne zapojili desiatky tímov. Nemenovaný iránsky činiteľ povedal agentúre Reuters, že prezidentov život je v ohrození a že rovnako je na tom aj iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján, ktorý letel s Raísím. Rovnaký zdroj dodal, že informácie prichádzajúce z miesta nehody sú veľmi znepokojivé.

Výzvy na modlitby

Jeden z Raísího poradcov však neskôr oznámil, že dvaja ľudia, ktorí leteli s Raísím, boli opakovane v kontakte s „našimi ľuďmi“, informovala televízia Al-Džazíra. „To ukazuje, že závažnosť incidentu nebola veľmi vysoká,“ citovala tohto činiteľa.

Prezident sa letecky presúval z oblasti na hranici Iránu s Azerbajdžanom, kde sa dopoludnia zúčastnil na slávnostnom otvorení priehrady s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, napísala agentúra AP. Podľa iránskych štátnych médií vrtuľník havaroval v provincii Východný Azerbajdžan na severe Iránu, odkiaľ hlásili silný dážď, hmla a vietor.

Záchranári spustili rozsiahlu operáciu, do ktorej sa zapojila tiež armáda, ani po niekoľkých hodinách od prvotných správ o nehode však neprichádzali jasnejšie informácie o jej následkoch. Iránska štátna televízia večer prišla s informáciou, že pátracie tímy prezidentov vrtuľník našli, to však podľa Al-Džazíru čoskoro poprel zástupca záchranárskej agentúry Červený polmesiac.

V iránskych médiách sa počas dňa objavili výzvy, aby sa ľudia modlili za zdravie vládnych činiteľov, neskôr tiež zábery, na ktorých sa podľa štátnej televízie ľudia za Raísího modlia. Podľa IRNA sa k modlitbám pripojil aj ajatolláh, ktorý vyhlásil, že Iránci si nemajú robiť starosti o správu krajiny. „K žiadnemu narušeniu iránskych štátnych záležitostí nedôjde,“ citoval Reuters z vyjadrenia zverejneného štátnou tlačovou agentúrou.

Formácia troch vrtuľníkov

Zahraničné médiá medzitým rozoberajú, čo by nasledovalo, keby sa ukázalo, že Raísí je po smrti. Podľa iránskej ústavy by ho nahradil viceprezident, načo by sa o 50 dní konali nové prezidentské voľby. Médiá podotýkajú, že 63-ročného Raísího mnohí považovali za možného nástupcu 85-ročného ajatolláha, ktorý má v islamskej republike rozhodujúcu moc.

Raísího zvolili za iránskeho prezidenta v roku 2021 vo voľbách s najnižšou účasťou v dejinách islamskej republiky. Bývalého šéfa tamojšej justície považujú za zahraničnopolitického jastraba a je terčom amerických sankcií.

Prezident sa v nedeľu zrejme presúval vo formácii troch vrtuľníkov, pričom z prvotných správ nebolo jasné, či bol prezident na palube stroja, ktorý sa dostal do problémov. Onedlho podľa agentúr AP a Reuters prišli štátne médiá s informáciou, že tomu tak bolo. Podľa denníka NYT to potvrdila aj iránska misia pri OSN.

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí sa krátko po prvých správach o nehode k tomuto bodu jasne nevyjadril. „Ctihodný prezident a jeho sprievod boli na ceste späť na palube vrtuľníkov a jeden z vrtuľníkov musel tvrdo pristáť kvôli zlému počasiu a hmle,“ povedal. „Oblasť je dosť členitá a je zložité nadviazať kontakt,“ pokračoval.

K situácii sa postupne vyjadrujú najrôznejší štátnici. Biely dom uviedol, že o vývoji bol informovaný americký prezident Joe Biden. Irak, Azerbajdžan, Rusko, Katar, Turecko či Saudská Arábia ponúkli Iráncom pomoc v pátracej operácii. Európska únia zase na iránsku žiadosť spustila krízovú službu svojej satelitnej siete Copernicus, uviedol eurokomisár Janez Lenarčič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet