Na hlavný obsah

Pátranie po vrahoch pokračuje už druhý deň: Ozbrojení muži, ktorí oslobodili väzňa, stále unikajú

Pri incidente zahynuli dvaja dozorcovia.

Vo Francúzsku už druhý deň pátrajú po väzňovi a ďalších štyroch ozbrojených mužoch, ktorí pri utorkovom (14. 5.) krvavom útoku na väzenskú dodávku umožnili jeho útek.

Tridsaťročný Mohamed Amra, prezývaný Mucha alebo tiež Šmolko, Yanis či Momo, je pragmatik s väzbami na drogové podsvetie v juhofrancúzskom Marseille. Za drogové zločiny ho však nikdy neodsúdili, napísali denník Le Monde a web stanice BBC.

Odbory združujúce zamestnancov väzenskej služby kritizujú úrady. Hovoria, že podcenili muža, ktorý je podozrivý z organizovania únosov a krádeží na diaľku z väzenia. Pri utorkovom (14. 5.) prepadnutí väzenskej dodávky pri mýtnej bráne v Incarville neďaleko Paríža zahynuli dvaja dozorcovia. Ďalší traja sú v nemocnici s ťažkými zraneniami.

Útočníci odetí v čiernom prišli v dvoch autách. Jedno z nich dodávku spredu zablokovalo, druhé bolo za ňou, už dlhšiu dobu ju zrejme sledovalo. Netrvalo ani dve minúty, kým teraz hľadaní páchatelia ozbrojení automatickými zbraňami Amru oslobodili.

Vraj nebol „veľkou rybou“

Či väzeň o prepadnutí vedel dopredu, alebo či ho dokonca sám plánoval, nie je jasné. Po zločincoch pátrajú stovky policajtov. Ministri francúzskej vlády, premiér Gabriel Attal aj prezident Emmanuel Macron vyjadrili sústrasť pozostalým po zabitých dozorcoch. Sľúbili, že štát „nebude šetriť prostriedkami ani úsilím“, aby hľadaných zločincov chytil.

„Chcem veriť, že Amra o tomto pláne dopredu nevedel,“ povedal stanici BFMTV väzňov advokát Hugues Vigier. „Nesedí mi to k tomu, čo o ňom viem. Pokiaľ za tým stojí on, potom sa mi nepodarilo pochopiť, kým naozaj je,“ dodal Vigier.

Podľa niekoľkých zdrojov z polície a justície, s ktorými hovoril denník Le Monde, Amra nebol „veľkou rybou“, ale skôr oportunistom a „stredne veľkým hráčom“ medzi zločincami, ktorí sa neštítia rôznych druhov kriminálnej činnosti.

Parížska prokurátorka Laure Beccuauová v utorok večer potvrdila, že Amru v Rouene a Evreux v posledných niekoľkých rokoch odsúdili okrem iného za krádež s priťažujúcimi okolnosťami, ozbrojené vlámanie a vydieranie a zločin súvisiaci s nebezpečnou jazdou.

Nebezpečnejšiu stránku väzňa však odhaľuje zvláštne medziregionálne vyšetrovanie v Marseille, kde je Amra od júna 2022 obžalovaný za spoluúčasť na únose a vražde spáchaných organizovaným gangom po tom, čo 17. júna tohto roku našli obhorené telo muža v kufri vozidla neďaleko Paríža.

Drogové podsvetie

Identifikácia prostredníctvom DNA preukázala, že dotyčný muž bol spojený s drogovým podsvetím v Marseille. Amra bol v tom čase zadržaný v parížskej väznici La Santé, podľa vyšetrovateľov odtiaľ však pomocou telefónu písaného na meno svojej sestry komunikoval so známymi, ktorí mu do väzenia posielali tabak, alkohol a drogy.

Jeho celu odpočúvali a vyšetrovateľom sa potvrdilo podozrenie, že Amra je napojený na obchod s drogami v Marseille, najmä v La Paternelle – časti mesta, ktorá bola drogami preslávená a kde Amra pôsobil ako „veľkoobchodník“, píše Le Monde s odvolaním sa na dokument francúzskej justície, ktorý má k dispozícii.

„Okrem tejto hlavnej činnosti prejavil veľký pragmatizmus, pokiaľ išlo o doplnenie finančných príjmov. Neváhal sa zapojiť do krádeží, vydierania alebo dokonca únosov riadených na diaľku z jeho cely prostredníctvom ‚pracovných skupín‘ v (komunikačnej) aplikácii Signal,“ stojí v dokumente.

Vyšetrovatelia Amru podozrievajú napríklad zo zapojenia do únosu muža zo Saint-Étienne-du-Rouvray v departemente Seine-Maritime, za ktorého prepustenie páchatelia požadovali výkupné vo výške 100-tisíc eur.

Utorkový prípad zabitia členov väzenskej služby je podľa francúzskeho ministerstva spravodlivosti vzácny. Naposledy sa stal v roku 1992, kedy väzeň pri rutinnej prehliadke ubil na smrť väzenského dozorcu v zariadení v Rouene.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet