Na hlavný obsah

Peniaze nie sú jediným problémom matiek samoživiteliek. Ich situáciu treba riešiť komplexne

Najčastejším problémom osamelých mám je nájsť niekoho, na koho sa môžu obrátiť.

Peniaze nie sú jediným problémom matiek samoživiteliek. Ich situáciu treba riešiť komplexne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohé mamy zostanú po rozchode na deti samé. Aké možnosti majú matky samoživiteľky, sme zisťovali v relácii RTVS Peniaze.

„Treba si uvedomiť, že keď sa rodičom rozpadne vzťah, tak rodičmi zostanú do konca života. Toto sa nikde v spoločnosti neučí,“ hovorí Eva Marková riaditeľka o. z. Jeden rodič a členka rady vlády pre rodinu.

Najčastejším problémom osamelých mám je nájsť niekoho, na koho sa môžu obrátiť. „Veľa rodičov sa hanbí za to, že sa im rozpadla rodina. Alebo sú tam traumatické zážitky z minulosti a boja sa vyhľadať pomoc,“ hovorí.

Podľa odborníkov v podobných prípadoch treba veci riešiť komplexne. „Často k nám príde mama s tým, že potrebuje vyriešiť nedostatok peňazí alebo nedostatok potravín, že ich už nemá za čo kúpiť. Keď to však rozoberieme, tak zistíme, že matka má viacero problémov z viacerých životných oblastí,“ hovorí Marková.

Pomoci matkám samoživiteľkám sme sa venovali v relácii Peniaze:

Peniaze nie sú jediným problémom

Mohlo by sa zdať, že v takýchto prípadoch sú najväčším problémom peniaze, podľa odborníkov to však nie je vždy tak. „Nikdy to nie je len jeden problém, napríklad právny. Ale vždy je to kombinácia. Ako rodič dozrievam a zrazu som na to zostal sám. Musím sa naučiť, odkiaľ môžem žiadať pomoc,“ uviedla Marková.

„Nestačí len napojiť sa na finančnú pomoc od nadácie alebo štátny príspevok. Kľúčovým je mať pravidelný mesačný príjem, a ten si viem zabezpečiť jedine prácou,“ dodáva.

Rezort práce aktuálne pracuje na analýze potrieb rodín s maloletými deťmi, v rámci ktorej sa zameriava aj na osamelých rodičov. Cieľom je skvalitniť adresnú pomoc pre jednorodičov a ich deti, uviedla hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Osamelí rodičia sú zaradení medzi znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. „Spustili sme viacero projektov, ktoré takýmto uchádzačom o zamestnanie pomôžu. Jedným z nich je takzvané individuálne poradenstvo, ktoré sa sústredí na úradoch práce. Vytvorí sa individuálny plán na zvýšenie možnosti uplatnenia sa na trhu práce,“ dodala.

V súčasnosti štát poskytuje prídavok na dieťa v sume 60 eur, až kým dieťa nemá 25 rokov. Ďalším je rodičovský príspevok vo výške 473,3 eur a príspevok na náhradnú starostlivosť v sume 245-307 eur.

Od júla 2022 sa zaviedol aj nový príspevok dieťaťu na úhradu zvýšených nákladov. „Je v sume maximálne 500 eur a môže sa použiť na umeleckú činnosť alebo športovú aktivitu. Jednoducho na rozvíjanie talentu dieťaťa,“ uzavrela Jachym Holubová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika