Na hlavný obsah

Vstup do EÚ Slovensku ekonomicky pomohol: Problémy však máme pri čerpaní eurofondov

Ekonomicky sme sa posunuli aj vďaka prijatiu eura.

Vstup do EÚ Slovensku ekonomicky pomohol: Problémy však máme pri čerpaní eurofondov
Na fotografii Národná banka Slovenska. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Už dve dekády sme súčasťou spoločného európskeho trhu a odborníci sa zhodujú, že pre malú krajinu, akou je Slovensko, ide o kľúčový benefit nášho členstva v Európskej únii (EÚ).

Ekonomicky sme sa posunuli ešte viac dopredu aj vďaka prijatiu eura. Problémy však máme pri čerpaní eurofondov.

Prvý máj 2004, vstup Slovenska do Európskej únie. „Aby o niekoľko málo rokov, keď pôjdeme na kávu do Viedne, tak ju zaplatíme rovnakou mincou, rovnakou menou, ako majú Rakúšania,“ povedal vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda na slávnostnom zasadnutí Národného konventu.

Táto vízia sa stala realitou o necelých päť rokov neskôr. To, že sme súčasťou spoločného trhu Európskej únie prináša veľké výhody, pripomína vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha. Hovorí, že peniaze z eurofondov hradia v priemere 80 percent našich verejných investícií.

„Keby sme to chceli preložiť do konkrétnych čísel, tak by sme mohli hovoriť o stovkách kilometrov ciest, nemocniciach, školách, investíciách. To všetko predstavujú priame platby na Slovensko. Od vstupu sa nám zvýšil HDP o takmer 70 percent,“ priblížil Šucha.

Členstvo nám dalo možnosť posilniť ekonomiku, zvýšiť sociálno-ekonomickú bezpečnosť ľudí aj mieru blahobytu. Nie všetko, čo ponúka, sme však využili. Hodnotí analytik portálu Euractiv Radovan Geist.

Nedarí sa našincov motivovať k návratu

V súvislosti s voľným pohybom pracovnej sily podotkol, že Slovensku sa nedarí našincov motivovať k návratu a neprúdia sem ani talenty z iných krajín Európskej únie. Dokázali sme prilákať zahraničné investície, na druhej strane sme neposilnili náš inovačný potenciál.

„Viaceré krajiny nás v tomto dokonca predbiehajú. Slovensko nevyužilo možnosti, ktoré má, aby sa naša ekonomika stala inovatívnejšou a viac konkurencieschopnejšou aj niečím, ako je lacná pracovná sila. To už ani nie je vo všetkých oblastiach pravda,“ povedal.

Za 20 rokov sme mali možnosť naučiť sa čerpať eurofondy, narážame však na viaceré problémy, napríklad ťažkopádnu administratívu.

„Eurofondy a procesy vo verejnej a štátnej správe sú na Slovensku „obeťami volieb“. Odborníci, ktorí sa za to štvorročné obdobie trochu etablovali a trochu sa naučili v procesoch chodiť, tak musia odísť, lebo prišla nová vláda a treba ich vymeniť,“ hovorí expert na eurofondy Tamás Szőke.

Analytici Národnej banky Slovenska v štúdii venovanej výročiu nášho členstva v Európskej únii uvádzajú, že najvýraznejší efekt má lepšia integrácia Slovenska do medzinárodného obchodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál