Na hlavný obsah

Platy policajtov by mohli rásť. Rezort chce prilákať nových zamestnancov

Mzdy by mali rásť podľa pripravovaného platového automatu.

Platy policajtov by mohli rásť. Rezort chce prilákať nových zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Platy policajtov, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže by mohli rásť. Rezorty vnútra, obrany a spravodlivosti chcú takto prilákať nových zamestnancov a tých súčasných motivovať, aby neodchádzali. Mzdy by mali rásť podľa pripravovaného platového automatu.

Vlani odišlo z Policajného zboru takmer 1 300 policajtov. Do jeho radov nastúpilo len 743 nových ľudí. Polícia tak minulý rok prišla o vyše 500 zamestnancov.

„Aktuálne nám chýba v polícii 2 650 policajtov a tieto čísla sa každým rokom prehlbujú. Treba prijímať opatrenia, aby sme tento stav postupne zlepšovali,“ uviedol podpredseda Odborového zväzu polície v SR Roman Laco.

Nedostatku policajtov sa v Správach RTVS venoval redaktor Silvester Roštár:

Policajné odbory vidia problém v tom, že potenciálnych policajtov neláka práca s ľuďmi. A nepomáha tomu ani nízke platové ohodnotenie.

„Platy policajtov nie sú až také lukratívne, aby prichádzali noví záujemcovia do Policajného zboru. Nástupný plat policajta sa v hrubom pohybuje okolo 1 200 až 1 300 eur. Nesmieme podnikať, nesmieme štrajkovať,“ dodal Laco.

Platový automat

Tu by mohol pomôcť pripravovaný platový automat. „Príkladom navrhovanej úpravy je zvyšovanie funkčných platov každý rok v rovnakej výške ako rástla priemerná mzda zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok, vyhlásená Štatistickým úradom SR, najmenej vo výške 1 percento,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ak je nástupný mesačný plat policajta 1 300 eur v hrubom, prostredníctvom platového automatu sa mu mzda každý rok navýši najmenej o jedno percento, čo predstavuje 13 eur. S rovnakými problémom bojujú aj v Zbore väzenskej a justičnej stráže.

„Momentálne chýba od 300 do 350 príslušníkov. Problém je v peniazoch. Získať do ozbrojených zborov všeobecne kvalitný personál pri takomto mzdovom ohodnotení je veľký problém hlavne v regiónoch,“ povedal podpredseda Odborového zväzu Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Urban.

Navrhovaný platový automat je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Odborári rokujú s ministerstvami a veria, že sa na platovom automate dohodnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko