Na hlavný obsah

Po útoku na premiéra sa dvihla vlna nenávisti aj voči novinárom. S vyhrážkami sa roztrhlo vrece

Viaceré médiá vypli možnosť komentovať príspevky.

Po útoku na premiéra sa dvihla vlna nenávisti aj voči novinárom. S vyhrážkami sa roztrhlo vrece
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo vypätej spoločenskej situácii cítia ohrozenie aj novinári a médiá. Väčšina z nich útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vo svojich stanoviskách odsúdila bezprostredne po streľbe.

Podľa spoločnosti, ktorá monitoruje obsah na internete, sa miera nenávistných komentárov na sociálnych sieťach po útoku na premiéra zvýšila. V porovnaní s doteraz najhorším dňom v histórii sledovania až o 60 percent.

Niekoľko hodín po útoku a po reakciách politikov sa na internete roztrhlo vrece s komentármi, že spoluvinníkmi atentátu na premiéra sú novinári a médiá. Okrem toho mnohým novinárom začalo prichádzať viac vyhrážok.

Viaceré médiá si na sociálnych sieťach ešte v deň útoku vypli možnosť komentovať príspevky. Vyzvala ich k tomu polícia, podľa ktorej nenávistné komentáre eskalujú nálady v spoločnosti. Akademici z oblasti žurnalistiky hovoria, že médiá si robia svoju prácu a je podľa nich neprípustné spájať novinárov s útokom.

„Obviňovanie médií z toho, že sú zodpovedné za tento útok, je to neopodstatnené, pretože médiá nemôžu za tento útok. Vôbec v nijakom prípade nie sú za to zodpovedné. Mám pocit, akoby politici, ktorí to tvrdia, ako keby len opätovne prilievali olej do ohňa,“ reagoval vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku Peter Kravčák.

Nenávistným komentárom voči novinárom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Slovenský syndikát novinárov

Slovenský syndikát novinárov a odborníci z praxe hovoria o tom, že by sa mala rétorika v spoločnosti upokojiť. Médiá by mali v tejto situácii pristupovať k vysielaniu obzvlášť citlivo a zodpovedne.

„Musíme pripomenúť, že médiá sú len sprostredkovateľom informácií. Takže médiá v konečnom dôsledku nemôžu niesť zodpovednosť za vyjadrenia niektorých iných. Takže tu by som apeloval na politické elity, ktoré nesú zodpovednosť za svoje vyjadrenia,“ poznamenal riaditeľ Slovenského syndikátu novinárov Daniel Modrovský.

„Médiá môžu určité vzniknuté situácie zastaviť, prípadne ich trošku dať do pokojnejšieho režimu bez rozdielu na to, akým sú typom alebo akým subjektom,“ dodal.

„Budú to mať ťažké, veľmi ťažké. A budú pracovať zrejme aj v sťažených podmienkach, ale domnievam sa, že politici by mali chrániť rovnako politikov, občanov, ako aj médiá,“ zhodnotila publicistka Klára Grosmannová.

Na napätie reaguje aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý útok na premiéra odsúdil. Dodal tiež, že zamestnanci dostali niekoľko výhražných správ a e-mailov nielen v súvislosti so streľbou na premiéra.

„My všetky takéto maily vyhrážky dávame na prešetrenie polícii. Budeme v tom pokračovať, budeme robiť všetko preto, aby sme aj verejnoprávnu inštitúciu ochránili, lebo je to veľmi nebezpečná vec,“ povedal Machaj.

Dodal, že verejnoprávna televízia a rozhlas bude do hlavných politických diskusií ako napríklad o 5 minút 12 či Sobotné dialógy namiesto politikov pozývať psychológov, lekárov, duchovných či sociológov, aby situáciu v spoločnosti upokojovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko