Na hlavný obsah

Útočník vystrelil na premiéra Roberta Fica päťkrát, minister Šutaj Eštok potvrdil, že išlo o atentát

Vývoj udalostí po atentáte sme sledovali v Správach po minúte.

Útočník vystrelil na premiéra Roberta Fica  päťkrát, minister Šutaj Eštok potvrdil, že išlo o atentát
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica. Foto: TASR/Ján Krošlák

Po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády postrelil 71-ročný muž z Levíc premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Previezli ho do nemocnice v Handlovej, odkiaľ ho helikoptérou transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa medializovaných informácií je premiér po operácii. Podpredseda vlády Tomáš Taraba pre BBC uviedol, že Robert Fico je mimo ohrozenia života. Denník N uvádza, že predseda vlády je pri vedomí.

Posledné oficiálne informácie priniesol o približne 20.00 h minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý priblížil, že Fico je na operačnej sále v mimoriadne vážnom stave už vyše 3,5 hodiny. „Podľa tých informácií, ktoré máme, utrpel vážnu polytraumu po niekoľkých strelných poraneniach a jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny,“ skonštatoval minister obrany.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že páchateľ vystrelil päťkrát. Ide podľa neho o najsmutnejší deň v histórii pre demokraciu v ére samostatného Slovenska. Potvrdil zároveň, že na premiéra bol spáchaný atentát. Podľa prvých informácií išlo podľa ministra o jasne politicky motivovaný čin. Rozhodnutie o tomto čine prišlo podľa neho krátko po prezidentských voľbách.

Verejnosť, vrátane politikov, vyzval na zastavenie šírenia nenávisti. Poukázal najmä na príspevky na sociálnych sieťach. Avizoval posilnenie bezpečnosti koaličných aj opozičných politikov a novinárov. Bude zároveň apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR.

Útočník zbraň vlastnil legálne. Polícia ho krátko po útoku zadržala. Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom strelec naznačil svoj motív. „Nesúhlasím s politikou vlády. Prečo je RTVS napádaná? Prečo Mazáka vyhodili z funkcie?“ povedal na zázname. Z toho ešte vyplýva, že sa útočiť rozhodol pred mesiacom.

Podľa očitých svedkov niekto premiéra privolal k davu ľudí, v ktorom bol zrejme aj strelec. Incident ich prekvapil. Či boli na mieste krv alebo iné stopy po zraneniach premiéra ľudia potvrdiť nevedeli.

Pozrite si zábery z Handlovej, na ktorých R. Fica dvíha po streľbe zo zeme jeho ochranka:

Páchateľovi hrozí vysoký trest

Kultúrny dom, kde zasadala vláda, evakuovali a okolie opáskovali. O bezpečnosť ostatných členov vlády sa postarala ochranka.

Do Handlovej išiel aj šéf oddelenia závažnej trestnej činnosti na Generálnej prokuratúre Ján Hrivnák s kolegom, aby dohliadali na prvotné úkony. Streľba na predsedu vlády Roberta Fica bude vyšetrovaná ako pokus o úkladnú vraždu druhého stupňa. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody 25 rokov až doživotie.

Rokovanie NR SR prerušili

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) pre streľbu na premiéra schôdzu Národnej rady (NR) SR prerušili na neurčito. „Prerušujem schôdzu parlamentu na neurčito. Bol postrelený predseda vlády. Toto je vaša robota,“ povedal Blaha smerom k opozícii a odišiel zo sály. Po nesúhlasných pokrikoch z radov opozície ešte po vypnutí mikrofónov dodal: „Máte, čo ste chceli.“

Na útok na predsedu vlády reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu. Akékoľvek násilie je neakceptovateľné,“ povedala hlava štátu. Zároveň vyzvala na zastavenie šírenia nenávisti v spoločnosti.

Sledujte informácie o streľbe na R. Fica minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko