Na hlavný obsah

Politici reagujú na streľbu na premiéra Roberta Fica: Je to útok na slovenskú demokraciu

Premiéra s vážnymi zraneniami previezli do nemocnice.

Politici reagujú na streľbu na premiéra Roberta Fica: Je to útok na slovenskú demokraciu
Zľava Denisa Saková, Tomáš Drucker a Erik Tomáš. Foto: TASR/koláž RTVS

Na postrelenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej reagujú koaliční aj opoziční poslanci. Vyjadrila sa aj hlava štátu. Útok odsúdili aj ministri.

„Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD), ktorá bola tiež na mieste streľby.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v tejto súvislosti vyhlásil, že „celá nenávistná opozícia má krvavé paprče“. Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) označil útok na premiéra za ohavný čin. „Robo, sme s tebou, drž sa,“ zaželal Ficovi.

Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD). „Sme s tebou, veľa síl na zotavenie,“ uviedol.

„Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať,“ deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Ostatní členovia vlády sú v poriadku

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) označil útok na premiéra za útok na slovenskú demokraciu. Vyzval na zastavenie šírenia nenávisti a upokojenia spoločnosti. „Moje myšlienky sú s premiérom a jeho rodinou,“ povedal.

„My, ostatní členovia vlády, ako aj všetci, ktorí sa podieľali na príprave zasadnutia v Handlovej, sme v poriadku. Naše myšlienky teraz patria premiérovi Robertovi Ficovi,“ informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Útok na predsedu vlády označil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) za ohavný a neprijateľný. „Akýkoľvek prejav násilia nemá v našej spoločnosti miesto. Robertovi Ficovi želám veľa síl, aby sa z útoku čo najskôr zotavil,“ dodal Drucker.

Pre ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) je útok absolútne neakceptovateľný. „Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy. Pán premiér, držím ti palce, nech si čím skôr fit a nech to všetko dobre dopadne,“ doplnil Raši.

Ste spokojní?

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

Andrej Danko pred kamerami slovne zaútočil na médiá ako Denník N, Sme či Aktuality. „Chcem sa na kameru spýtať politických kritikov – kvázi novinára Bárdyho, Denník N, Sme, Aktuality. Ste spokojní?“ povedal predseda parlamentu.

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy však už na sociálnej sieti Instagram vyjadril znepokojenie zo stredajšej streľby na premiéra. „Útok na premiéra Roberta Fica je ohavný a neospravedlniteľný čin,“ napísal.

Útok na princípy slovenskej demokracie

Ozbrojený útok na Roberta Fica vníma poverený predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášní a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory. Očakáva, že tento čin odsúdia úplne všetci.

„Dnes stojíme pred základnou výzvou, ako upokojiť spoločnosť. Ako začať viesť dialóg, aby sme politickú súťaž vrátili tam, kde patrí. V politike sa bojuje argumentmi, násilie tu nesmie mať nikdy miesto,“ vyhlásil.

Udalosť, ktorá sa stala v Handlovej po rokovaní vlády, nazval hroznou. „Takýto hrozný čin sa v histórii Slovenska nikdy neudial,“ podotkol. Verí, že všetko dobre dopadne a Fico bude mimo ohrozenia života.

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) ostro odsúdil útok na Fica. Vyjadril aj „ťažké znechutenie“ nad tým, čo podľa neho posledné roky páchala politická opozícia a tzv. liberálne médiá. Tvrdí, že šírili nenávisť. „Je to útok na každého občana SR,“ povedal. Pýtal sa, či po tomto incidente budú môcť chodiť politici na verejné mítingy.

Prezidentka je šokovaná

Na streľbu zareagovala aj hlava štátu. Tento „brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica“ ostro odsúdila.

„Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla Čaputová v písomnom stanovisku, ktoré médiám poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka vo vyjadrení vyzvala na zastavenie šírenia nenávisti v spoločnosti. „Fyzický útok na predsedu vlády je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu. Akékoľvek násilie je neakceptovateľné,“ povedala.

Streľba na premiéra ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ povedal Pellegrini.

Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali.

„Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková informovala, že zvolený prezident vzhľadom na aktuálne udalosti ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa na Slovensko.

Útok na slovenskú štátnosť a suverenitu

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na sociálnej sieti uviedol, že je „šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra v Handlovej“.

„Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ napísal Šimečka.

Reagovalo aj opozičné KDH. Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu, uviedol to líder KDH Milan Majerský na sociálnej sieti. Hnutie útok odsúdilo a poprialo predsedovi vlády skoré uzdravenie.

„Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia,“ uviedol Majerský.

Aktuálne podľa neho treba urobiť všetko pre upokojenie spoločnosti. „Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme,“ dodal.

Roberta Fica previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.
Roberta Fica previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.Foto: TASR/Ján Krošlák

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Ficovi želá skoré uzdravenie.

„Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát,“ povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. „Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz,“ dodal.

„To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne NR SR,“ uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie „vmiešavalo“ aj do spoločnosti.

Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková (SaS) označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

Buďme ľudia

Predseda opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič praje Ficovi skoré uzdravenie a útok na premiéra hlboko odsúdil.

„Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia,“ napísal na Facebooku.

K situácii sa vyjadril aj Maroš Šefčovič

„Pokus o atentát na predsedu vlády Slovenskej republiky pána Róberta Fica ma veľmi zasiahol, a to hlavne ľudsky. Ale aj ako politika a takisto ako občana Slovenskej republiky a určite aj ako jeho priateľa,“ povedal pre RTVS slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Je to ťažký šok pre nás všetkých, ale v prvom rade by som chcel vyjadriť veľké želanie, aby táto nočná mora mala dobrý záver, aby tú operáciu, cez ktorú momentálne prechádza, prežil,“ dodal.

Šefčovič zároveň myslí na jeho blízkych, ktorí podľa jeho slov zažívajú asi najťažšie chvíle v ich živote. „Na záver by som chcel povedať, že veľmi dúfam, že sa celá spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti, voči takémuto priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku, lebo my Slováci sme dobrí ľudia a toto nie sme my,“ poznamenal.

Reagoval aj Korčok s Kubišom

Útok na Roberta Fica v Handlovej odsúdili aj bývalí ministri zahraničných vecí a neúspešní kandidáti na prezidenta Ivan Korčok a Ján Kubiš. Hovoria o bezprecedentnom útoku, poukázali pritom na situáciu v spoločnosti a apelovali na upokojenie. Obaja želajú premiérovi skoré uzdravenie.

„Som zhrozený z atentátu na pána premiéra Fica. V prvom rade dúfam, že sa z poranení čoskoro dostane a prajem mu čo najskoršie uzdravenie,“ uviedol Kubiš. Atentát podľa neho vypovedá aj o katastrofálnom stave zneistenej spoločnosti.

Apeloval najmä na politikov, aby neprilievali olej do ohňa. Verí, že situáciu by pomohlo upokojiť aj skoré vyšetrenie situácie.

„Stala sa hrozná vec, ktorá môže a pravdepodobne veľmi zmení spoločnosť, v ktorej žijeme,“ uviedol Korčok a odsúdil prejavy násilia. Hovorí o bezprecedentnom čine.

Vyzval štátne orgány, aby vzhľadom na mimoriadny bezpečnostný incident začali konať. Namiesto upokojenia situácie podľa neho vládni politici ešte viac bičujú emócie.

Aktuálne informácie o postrelení premiéra Roberta Fica nájdete na webe Správy RTVS v minúte po minúte:


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko