Na hlavný obsah

Pod Tatrami sa uskutočnil netradičný prvomájový sprievod. Do ulíc vyrazili stovky ľudí

Súčasťou sprievodu boli aj autá z čias socializmu..

Pod Tatrami sa uskutočnil netradičný prvomájový sprievod. Do ulíc vyrazili stovky ľudí
Prvomájový sprievod pod Tatrami. Foto: RTVS

Za čias socializmu boli prvomájové sprievody povinné. V stredu (1. 5.) dobrovoľne vyrazili do ulíc stovky ľudí. Sviatok práce pod Tatrami oživili aj inými tradíciami.

Aj takéto heslá nechýbali na prvomájových sprievodoch. Retro verzia v Tatranskej Lomnici priblížila dobu ešte pred nežnou revolúciou.

Súčasťou sprievodu boli aj autá z čias socializmu. „Každý povie také sme mali, na takom sme boli na dovolenke a vytvárame úsmevy ľuďom na tvárach s týmito veteránmi,“ uviedol predseda klubu veteránov Tatranský Oldtimer Martin Mladoň.

Napríklad Tatru 603 prezývali paláš tátoš. „V dobe, keď také auto pre vás prišlo domov, ukázali vám odznak. Mohli ste si byť istý, že prídete domov za 15 rokov alebo až za 25 rokov,“ dodal Mladoň.

Retrosprievodu pod Tatrami sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Hozzová:

Takto to vyzeralo ešte pred 35 rokmi. Mladým ľuďom to už nič nehovorí. „Sme tu na dobrovoľníckej práci zo školy, že máme pomáhať komunite. Tak nám tu dávajú robotu, že strážte kotol,“ prezradil študent z Bratislavy.

„Je to charitatívny guláš. Spravili sme hovädzí, zase v tom našom veľkom kotly nie je to 1 000 litrov ale 800,“ povedal šéfkuchár Ivan Rusina.

Máj, lásky čas

Máj je aj oslavou lásky. Stavanie mája je tradíciou, ktorá sa spája s novým začiatkom. „Boli sme po neho aj v lese, orezali, vyčistili a vyzdobili,“ prezradil dobrovoľný hasič v Tatranskej Lomnici Stanislav Kováč.

„Prvý máj bol už dávno symbol víťazstva jari nad zimou. V posledných rokoch je to ale skôr taký symbol lásky mládenca k dievčaťu. Dnes sme postavili máj pre všetky, nielen naše dievčatá v súbore, ale pre všetky dievčatá vo Vysokých Tatrách,“ dodal umelecký vedúci FK Vagonár Ľuboš Pisarčík.

„Je to krásne zachovanie tradície aj také na ďalšie pokolenie a aj pre nás veľa znamená si to každý rok takto pripomínať,“ uzavrela speváčka FS Vagonár Sofia Stasová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny