Na hlavný obsah

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku, pripomínajú si zmŕtvychvstanie Ježiša Krista

Na kostoloch sa opäť rozozvučali zvony.

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku, pripomínajú si zmŕtvychvstanie Ježiša Krista
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Veriaci oslavujú najväčší kresťanský sviatok v roku. Na Veľkonočnú nedeľu si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista – teda najväčší Kristov zázrak. Po troch dňoch ticha sa na kostoloch opäť rozozvučali aj zvony.

Oslavy vzkriesenia Ježiša Krista sa tradične začali už v sobotu (31. 3.) večer po západe slnka slávnostnou vigíliou. Ich stredobodom je pre veriacich svieca, teda paškál. Ten podľa kresťanskej vierouky rozráža temnoty smrti. Po jeho zapálení symbolicky rozžiaruje tmavé kostoly.

„Ježiš povedal vetu, že: Ja som svetlo sveta. A preto si my kresťania, keď pálime sviece, vždy pripomíname Ježiša a jeho prítomnosť medzi nami. Hlboká pravda, ktorá je symbolickým spôsobom vyjadrená práve svetlom sviece,“ uviedol nitriansky farár Milan Polák.

Najväčšiemu sviatku kresťanov sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Veľkonočnou nedeľou sa začína tzv. Veľkonočná oktáva, kedy vlastne počas celého týždňa budeme sláviť tú istú nedeľu zmŕtvychvstania. Že Ježiš Kristus vstal z mŕtvych a takýmto spôsobom spasil svet,“ ozrejmil hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

„Nesmierne aktuálny sviatok pre dnešných ľudí, pretože každý z nás, ktorí sa stretávame s ľuďmi, tak počúvame, koľko temnoty je v človeku, koľko smútku. Myslím, že všetci potrebujeme počuť v tom našom akoby temnom usilovaní sa ten život zvládnuť, práve tú nejakú zvesť o nádeji,“ dodal Polák.

Veľkonočné obdobie trvá celkovo 50 dní a skončí sa v nedeľu 19. mája sviatkom Zoslania Ducha Svätého.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko