Na hlavný obsah

Politológ Láštic: Okrúhly stôl lídrov strán je dôležitý. Niektorí však oslovujú voličov cez rozdeľovanie spoločnosti

Podľa Erika Láštica je to "nevyužitá príležitosť".

Politológ Láštic: Okrúhly stôl lídrov strán je dôležitý. Niektorí však oslovujú voličov cez rozdeľovanie spoločnosti
Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Stretnutie politikov všetkých parlamentných strán je dôležité po takej udalosti, akou je atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil to politológ z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Erik Láštic v RTVS.

Okrúhly stôl v Prezidentskom paláci sa odkladá na neskôr. Zvolený prezident Peter Pellegrini skonštatoval, že na to zrejme nedozrel čas.

„Považujem to za nevyužitú príležitosť. Neočakávalo sa, že lídri budú musieť za okrúhlym stolom niečo vyjadrovať zásadným spôsobom. Stačilo jedno vyhlásenie pod vedením zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho a prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré by jednoznačne odsúdilo politické násilie,“ uviedol Erik Láštic.

Takéto stretnutie si podľa neho nevyžaduje účasť Roberta Fica, skôr by malo ísť o symbolické gesto.

„Je to však príkladom toho, že máme na Slovensku politických lídrov, ktorí sa snažia väčšiu časť voličov osloviť prostredníctvom rozdeľovania spoločnosti a vyvolávaním vášní,“ podotkol politológ.

Peter Pellegrini sa obrátil priamo na občanov s prosbou, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj a že upokojenie slovenskej spoločnosti nesmie padať na jednotlivcoch.

Pravdepodobnosť sa zužuje

Erik Láštic si myslí, že čím dlhší čas uplynie, tým sa pravdepodobnosť na jednotný postup zužuje. „Jedno vystúpenie však nemá šancu zmeniť roky polarizácie a rétoriky, ktorá sa na Slovensku vyostruje. Iniciatíva je v tomto momente na strane politických lídrov,“ skonštatoval.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini spoločným vyhlásením chceli vyslať signál porozumenia v napätej situácii súvisiacej so stredajším (16. 5.) atentátom na premiéra Roberta Fica.

Obaja sa zhodli na odsúdení akéhokoľvek prejavu nenávisti. Politických lídrov pozvali do Prezidentského paláca s cieľom upokojiť situáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko