Na hlavný obsah

Politológ: Streľba v Handlovej bola vyvrcholením polarizácie spoločnosti. Nevylučuje, že sa to môže stať znova

Podľa politológa treba vyjadriť nesúhlas s interpretáciou spoločnosti.

Politológ: Streľba v Handlovej bola vyvrcholením polarizácie spoločnosti. Nevylučuje, že sa to môže stať znova
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Politológ Miroslav Řádek sa obáva, že atentát na premiéra je vyvrcholením polarizácie spoločnosti. Pripomenul, že na tento problém upozorňoval už po druhom kole prezidentských volieb. „Práve aj tieto voľby priniesli ešte zvýšené napätie,“ zhodnotil.

„Žiaľ, udalosti, ktoré sme dnes mali možnosť vidieť zo záznamu, sú vyvrcholením práve polarizácie spoločnosti prostredníctvom aj ďalších tém, nie len naťahovania politickej opozície a vládnej koalície,“ uviedol Řádek s tým, že v stredu (15. 5.) na to doplatil práve ten predseda politickej strany, ktorý často využíval výraznejšie výrazové prostriedky, aby získal pozornosť.

Zároveň upozornil, že treba vyjadriť nesúhlas s interpretáciou stredajších udalostí. „Obávam sa, že tlačová konferencia, ktorú sme dnes videli v parlamente, prinesie ďalšie, možno aj unáhlené a prehnané riešenia alebo rozhodnutia politikov vo vzťahu k médiám,“ povedal Řádek.

Politológ tiež vyjadril obavy o slovenskú opozíciu, najmä pre ozbrojených ľudí, ktorí nenávistným spôsobom vyjadrujú svoje presvedčenie a postrehy k politike.

„V túto chvíľu mám jednu veľkú obavu, že streľba z Handlovej na predsedu vlády nebola jediná. Pretože zajtra môžu podobné výstrely padnúť na opozičných politikov, ako je predseda Progresívneho Slovenska alebo predseda hnutia Slovensko,“ skonštatoval Řádek.

Doplnil, že vylučuje, že by za šírenie nenávisti boli novinári tak, ako to tvrdí Andrej Danko. „Nie sú to novinári, ktorí šíria nenávisť. Sú to výrazové prostriedky politikov, ktorí potrebujú pre seba získať mediálnu pozornosť a pozornosť verejnosti,“ posúdil.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádkom, ktorý pre RTVS zhodnotil dôvody stredajšieho atentátu na Roberta Fica:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko