Na hlavný obsah

Pred tým, než si vyberiete školu, treba hľadieť ešte ďalej: Aké sú trendy a čo pomáha po škole s uplatnením na trhu práce?

Budúce zamestnanie je jedným z kritérií pri rozhodovaní

Pred tým, než si vyberiete školu, treba hľadieť ešte ďalej: Aké sú trendy a čo pomáha po škole s uplatnením na trhu práce?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dobrá škola by mala študentov čo najlepšie pripraviť na fungovanie v praxi. Preto by si mladí ľudia pri výbere budúceho štúdia mali všímať, či škola spolupracuje s odborníkmi z praxe. Téme sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze.

„Určite by sme privítali väčší súlad vzdelávacieho systému s trhom práce a väčšie zapojenie odborníkov do tejto oblasti,“ uviedla Lucia Lednárová Diétová z Trexima Bratislava.

Expertka na trh práce hovorí, že žiaci, ktorí si zvolili školu s možnosťou duálneho vzdelávania, svoje rozhodnutie väčšinou neoľutovali. „Keď sme sa v Trexime pozreli na absolventov duálneho systému vzdelávania, tak ich prechod zo vzdelávacieho systému na trh práce je oveľa flexibilnejší,“ zhodnotila Lednárová Diétová.

„Majú zhruba o 20 percent vyššiu mieru zamestnanosti ako ich spolužiaci nedualisti. Zarábajú o 17 percent viac ako nedualisti a čo nás na trhu práce najviac teší – až dve tretiny z nich sa naozaj uplatňujú v odbore vzdelania,“ dodala s tým, že je duálne vzdelávanie prehlbuje vzťah ku kvalifikácii, ktorý dosiahnu,“ dodala.

Dobrou pomôckou pri výbere vysokej školy môže byť aj zoznam viac ako 250 nedostatkových odborov, ktoré zostavilo ministerstvo školstva. Študenti, ktorí sa na ne prihlásia, môžu získať aj štipendium.

„Dokopy za prvý stupeň bakalárskeho štúdia získajú štipendium vo výške 16 500 eur. Toto štipendium máme pre 400 talentovaných študentov,“ informovala hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Faktory rozhodovania

Voľba ďalšieho štúdia, či už na strednej alebo vysokej škole, býva pre mladého človeka veľkou výzvou. Podľa akých faktorov by sa mal rozhodovať?

„Musí poznať svoj intelektuálny, profesijný, záujmový, osobnostný a talentový potenciál, lebo nie je nič horšie, ako keď dieťa vyštuduje ambície svojich rodičov a potom sa snaží vtesnať do role úspešného dieťaťa,“ upozornila Lednárová Diétová.

„Druhým trendom je jednoznačne trh práce. Človek by mal vedieť, kam sa uberá trh práce, ktoré pracovné pozície budú in a kde všade sa môže uplatniť,“ dodala. Podľa expertky je tretím pilierom poznať kvalitu poskytovateľa vzdelávania.

„To znamená vybrať si kvalitnú školu, či strednú alebo vysokú, a poznať odpovede na dôležité otázky – ako sa darí absolventom danej školy, či si nachádzajú zamestnanie, či dobre zarábajú, či má škola medzinárodnú spoluprácu a podobne,“ poradila Lednárová Diétová.

Ktoré odbory a povolania majú najväčší potenciál z hľadiska budúceho trhu práce? „Sú to rôzni špecialisti na environmentálny manažment, dátoví analytici, ale aj lekári, učitelia, rôzni inžinieri pre robotizáciu a automatizáciu a fintech technológie,“ vymenovala expertka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko