Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Pani Mária sa už skoro dva roky sťažuje na vibrácie v byte, no nikto jej neverí

Extrémne pre ne trpí fyzicky aj psychicky.

Pani Mária sa už skoro dva roky sťažuje na vibrácie v byte, no nikto jej neverí
Pani Mária z Banskej Bystrice sa už dlhodobo sťažuje na vibrácie, ktoré pociťuje vo svojom byte. Foto: RTVS

Pani Mária z Banskej Bystrice sa už dlhodobo sťažuje na vibrácie, ktoré pociťuje vo svojom byte. Extrémne kvôli tomu trpí fyzicky aj psychicky, ale nikto jej neverí.

Na prípad nás upozornila jej kamarátka, ktorá sa na jej utrpenie už nedokáže pozerať. Život a psychika sú veľmi krehké. Naozaj nedokáže nikto pani Márii pomôcť?

Pani Mária je presvedčená, že zdrojom nízkofrekvenčných vibrácií sú tepelné čerpadlá v neďalekom dome, keď pracujú v nočnom režime. Vyše 80-ročnej dôchodkyni s už aj tak podlomeným zdravím, bývajúcej v dome na druhej strane ulice, údajne spôsobujú vážne zdravotné problémy. Býva tam už dlho, ale posledné dva roky je to vraj peklo.

„Zo začiatku bol aj hluk aj vibrácie. Hlučnosť je už miernejšia, ale v celom byte podlaha vibruje tak, že vyžaruje teplo. Pália nohy a ide to hore do celého tela,“ hovorí obyvateľka prízemného bytu pani Mária Urvová.

Niektorí ich cítia, iní nie

Ľudia, ktorí bývajú priamo nad strojovňou, necítia nič. Ale muž, ktorý bol susedom pani Márie a ktorý sa už odsťahoval, vraj vibrácie cítil. Cítia ich aj niektoré návštevy pani Márie.

„Bola som u nej na návšteve v podvečerných hodinách. Môžem potvrdiť, počula som hučanie a zároveň som pociťovala od nôh teplo,“ vyhlásila kamarátka pani Márie Vlasta Janečková.

„Jednoducho vibrujú nohy, je to horúce, mám pocit, že to je nejaká láva alebo pahreba,“ tvrdí pani Mária. „Stále má obviazané nohy v obväzoch. Nemôže v noci spať – trápi sa fyzicky aj psychicky,“ dodáva jej kamarátka.

Pani Mária sa obrátila na spoločenstvo vlastniace tepelné čerpadlá, na mesto, na vlastného správcu, ombudsmana, políciu aj na Úrad verejného zdravotníctva. Zatiaľ však bez výsledku.

„Tam je vlastne korešpondencia, kde mi odpovedali, že to, čo ja cítim v žiadnom prípade od nich nejde, pretože v noci to majú vypnuté. A to nie je pravda,“ tvrdí pani Mária. „Myslím si, že správca by to mal riešiť alebo dať nejaké návrhy, ako to riešiť,“ hovorí jej kamarátka.

Negatívne výsledky

Podľa písomného stanoviska konateľa správcovskej spoločnosti bola u pani Márie vykonaná kontrola a obhliadka bytu, kontrola a prehliadka technických zariadení v susednom bytovom dome aj kontrola a nastavenie technických parametrov centrálneho zdroja tepla a teplej vody v bytovke.

Všetko bolo v poriadku, vrátane vnútorných rozvodov internetu a televízie, ktoré si dala skontrolovať sama obyvateľka. Negatívne výsledky konštatoval aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

„Bol tam hluk z čerpadla, ale limity stanovené vyhláškou neboli prekročené. Ale nevieme posúdiť tie vibrácie. Náš RÚVZ nedisponuje takými prístrojmi, ktoré by vedeli merať vibrácie,“ priblížila Pavlína Bartová z RÚVZ Banská Bystrica.

„Boli merať, ale cez deň, lebo v noci autá nechodia. Čiže taká je odpoveď, že mne to vadiť nemôže. Všade, kde som písala, som uviedla, že tento problém je v neskorých večerných hodinách a v noci,“ upozorňuje pani Mária.

„Podľa vyjadrenia správcu susedného domu sú čerpadlá v čase od 22.00 h do 6.00 h ráno v útlme. Vzhľadom na charakter a šírenie vibrácií a podkladov, ktoré k nim máme, nie je predpoklad šírenia vibrácií v tomto prostredí,“ vyhlásila Bartová.

Citlivosť na chvenie je individuálna

Predsedníčka bytového spoločenstva, ktoré čerpadlá vlastní, si nemyslí, že ony sú zdrojom vibrácií. Sú vraj odborne namontované, majú tlmiace podložky a sú skontrolované.

„Myslím, že tie inštitúcie, kam písala, by sa jej mali aspoň ozvať, aby vedela, že niekto má záujem riešiť situáciu,“ hovorí jej kamarátka Vlasta. „Nikto to v noci doteraz neoveril. Nikto,“ sťažuje sa pani Mária.

My sme však v noci prišli. Po telefonáte od pani Márie, že vibrácie opäť cíti, hoci ich intenzita býva vraj niekedy aj vyššia. Krátko po 23.00 večer sme urobili niekoľko pokusov s kompasom a pohármi vody. Ventilátory sme trochu počuli, ale vibrácie sme nezachytili žiadne.

Pani Mária ich však opäť cítila. Vnímanie zvukov a citlivosť na chvenie sú veľmi individuálnou záležitosťou. Dôkazné bremeno je navyše na človeku, ktorý sa snaží zjednať nápravu a o ktorého pravde by musel prípadne rozhodnúť súd.

V prvom rade treba preukázať, že dochádza k vibráciám. To znamená, že treba mať posudok od špecializovanej spoločnosti, ktorá meria takéto vibrácie. Následne, keď sa preukáže, že tam sú, treba zistiť z akého zdroja sú a komu zdroj patrí. Následne vyzvať vlastníka, aby im zamedzil,“ opisuje postup nezávislý právnik Peter Múkera ml.

Zmerať vibrácie nie je jednoduché

Zmerať hluk a porovnať ho s normami je pomerne bežné. S vibráciami je to horšie. Robí to len niekoľko certifikovaných firiem na Slovensku a nie je to lacné.

Podľa martinskej spoločnosti Inžinierske služby vibrácie meria na Slovensku viac firiem, ale iba necelá desiatka z nich je, podobne ako samotné Inžinierske služby, akreditovaná. A to je podmienkou, aby bol výsledok merania použiteľný napríklad na súde. Cena za merania sa však pohybuje okolo tisíc eur.

„Ja som dôchodkyňa, ktorej teraz zvýšili dôchodok na 507 eur, neviem ako dlho by som to meranie splácala,“ hovorí pani Mária.

„Cenu za takýto posudok si potom môže sťažovateľ uplatniť v rámci súdneho konania,“ pripomína Múkera.

Vibrácie sú, podobne ako hluk, jednou zo skutočností, ktoré musí vlastník zariadenia podľa zákona odstrániť, aby nimi neobťažoval iných. Pravdaže za predpokladu, že sa dokáže ich pôvod.

„Ak by sa preukázal zdroj, teda, že by to boli tie tepelné čerpadlá, tak by sme potom prevádzkovateľovi uložili nejaké opatrenia,“ hovorí Bartová z RÚVZ Banská Bystrica.

„Pre obe strany by bolo najlepšie, ak by dospeli k dohode. Ak k dohode nedôjde, nezostáva iné, ako sa obrátiť na súd,“ uzavrel právnik Múkera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko