Na hlavný obsah

Pri Štrbe rozoberajú jeden z najstarších mostov pod Tatrami. Z jednej strany sa do obce nedostanete

Nový má byť hotový do konca novembra.

Pri Štrbe rozoberajú jeden z najstarších mostov pod Tatrami. Z jednej strany sa do obce nedostanete
Rekonštrukcia mosta pri Štrbe. Foto: RTVS

Odzvonilo 92-ročnej histórii mosta pri obci Štrba. Postupne ho rozoberajú. Práce robia priamo nad hlavným severným železničným koridorom, preto ich koordinujú s prechádzajúcimi vlakmi.

Most patril medzi najstaršie nielen pod Tatrami. „Má 92 rokov, takže už odslúžil svoje,“ skonštatoval hlavný inžinier stavieb Správy a údržby ciest PSK Karol Vojtek.

Na proces rozoberania mosta sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Ivana Ratkovská:

„Musíme demontovať postupne 60 ton, to znamená 80 dielcov,“ spresnil vedúci stavby zhotoviteľa STRABAG Viktor Kandra.

V piatok (24. 5.) odstránili centrálnu časť mosta. Práce prispôsobujú grafikonu, teda prejazdu vlakov a aj preto pracujú za pomoci špeciálnych technológií.

„Demontujeme nosnú konštrukciu postupným rezaním, rozrezávaním a odoberaním jednotlivých segmentov mosta. Samotnú demontáž realizujeme rezaním diamantovými lanami,“ doplnil Viktor Kandra.

„Za prevádzky sa nedá búrať most kliešťami a klasickou technológiou,“ uviedol Vojtek.

„Každý rez, ktorý robia, tak naň potrebujú vodu na chladenie a na vymývanie prachu, takže asistujeme,“ vysvetlil predseda Dobrovoľného hasičského zboru Štrba Michal Garaj.

Most postupne odrežú počas plnej premávky železníc

Most postupne odrežú počas plnej premávky železníc, tú presmerovali na jednu koľaj až do 12. júna.

„Je uzavretá koľaj číslo dva, kde je rozmiestnená podporná skruž, ktorá podopiera most počas demontáže,“ povedal vedúci stavby zhotoviteľa STRABAG Viktor Kandra.

„Sú tu naplánované čiastočné výluky. Vlaky chodia, ale sú obmedzené v rýchlosti a iných špecifikách,“ skonštatoval hlavný inžinier stavieb Správy a údržby ciest PSK Karol Vojtek.

Nový oceľovo-betónový most má byť hotový do konca novembra. Stáť to bude 3,2 milióna eur. Do ukončenia stavby treba rátať s tým, že z jednej strany sa do dediny nedostanete. Obchádzka vedie cez Lučivnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny