Na hlavný obsah

Projekt národnej nemocnice sa blíži do finále. Vláda o ňom definitívne rozhodne o pár dní

Pre RTVS to potvrdila ministerka zdravotníctva.

Projekt národnej nemocnice sa blíži do finále. Vláda o ňom definitívne rozhodne o pár dní
Na snímke Zuzana Dolinková. Foto: TASR/Ján Krošlák

Vláda na budúci týždeň definitívne rozhodne o projekte národnej nemocnice v Bratislave. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) pre RTVS potvrdila, že materiál prinesie na stredajšie (29. 5.) rokovanie. Lekárske odborové združenie vyzýva kabinet, aby nerušil výstavbu na Rázsochách.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sľubovala, že projekt národnej nemocnice v Bratislave predstaví 15. mája. Materiál však na rokovanie vlády nepriniesla ani vtedy, ani tento týždeň.

„Po stretnutí s pánom premiérom sme sa dohodli, aby sme doladili všetky technické veci, urobili stretnutia aj s opozičnými aj koaličnými politikmi, ale aj s vedeckou obcou, dekanmi lekárskych fakúlt, zástupcami lekárov, že toto rozhodnutie príde na budúci týždeň, 29. mája,“ povedala Dolinková.

Projektu národnej nemocnice v Bratislave sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

V hre je ružinovská nemocnica

Namiesto výstavby novej nemocnice na Rázsochách prenikli informácie o rozšírení a zrekonštruovaní nemocnice v Ružinove. Vyplýva to zo zverejnených zmlúv v Centrálnom registri. Šéfka zdravotníckeho rezortu pripustila túto možnosť. Lekárski odborári vyzývajú vládu, aby tento zámer nepodporila.

„Na základe analýzy, ktorá bola v roku 2017 sa vyhodnotila ako najlepšia lokalita na výstavbu národnej nemocnice práve Rázsochy. Či už v dopravnej dostupnosti, možnosti rozširovania komplexu do budúcna v nadväznosti na vedeckú činnosť aj na kampus pre nových medikov,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Poukazuje aj na to, že kým pozemky na Rázsochách sú pripravené na výstavbu, v Ružinove chýbajú. Kým Rázsochy sú na okraji mesta, Ružinovská nemocnica je v husto zabývanej oblasti. Pri rekonštrukcii a dostavbe existujúcej nemocnice sa navyše spomína, že by museli zbúrať zimný štadión. Starosta to dovolí iba ak štát postaví v mestskej časti nový.

„Sme pomerne v intenzívnom kontakte s pani ministerkou a stretli sme sa už asi trikrát. Areál Ružinovskej nemocnice má dostatok priestoru. Navyše nehovoríme o tom, že sa má nemocnica dvoj- alebo trojnásobne zväčšiť. Má 800 lôžok a hovorí sa, že by malo pribudnúť ďalších pár sto, možno do 500,“ dodal starosta Ružinova Martin Chren.

Projektu novej koncovej nemocnice v hlavnom meste chýba podľa analytika stály manažérsky tím, ktorý by mal od začiatku jasnú predstavu.

„Stále nie je jasné, koľko by malo byť lôžok v tomto projekte, akú úlohu budú plniť tie Rázsochy, ako majú byť veľké, ako presne majú vyzerať a ako bude zapadať do konceptu všetkých ostatných budov nemocníc UNB v rámci Bratislavy. My sa tu stále bavíme o tom, kde sa tu postavia tie tehly a ten betón,“ uzavrel analytik Martin Vlachynský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko