Na hlavný obsah

Riaditeľka nemocnice vysvetlila, v akom stave je premiér Fico: Prvé dni sú kritické, musí to zvládnuť sám a zabojovať

Najväčšou komplikáciou podľa nej boli strelné rany do brušnej dutiny.

Riaditeľka nemocnice vysvetlila, v akom stave je premiér Fico: Prvé dni sú kritické, musí to zvládnuť sám a zabojovať
Riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.. Foto: RTVS

„Prvé dni po tak závažnom útoku sú absolútne kritické, je to obdobie, ktoré musí zvládnuť sám a naozaj zabojovať,“ uviedla pre RTVS o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Potvrdila, že premiér je momentálne stabilizovaný a mimo ohrozenia života. „Potrebuje pokoj a rekonvalescenciu, aby nedošlo k nejakým problémom a dokázal to zvládnuť,“ dodala.

Zopakovala, že prvá operácia, ktorej sa premiér podrobil bola naozaj veľmi náročná, trvala päť hodín a podieľali sa na nej dva operačné tímy – chirurgický a traumatologický.

„Čas počas chirurgického výkonu bol kľúčový. Strelné rany do brušnej časti boli najväčšou komplikáciou,“ priblížila Lapuníková. Dodala, že nezľahčuje ani závažnosť ostatných zranení. „Hypoteticky môžu mať vplyv na jeho mobilitu. Všetko uvidíme ako sa bude vyvíjať ďalej na základe rehabilitácie, ktorú premiér každý deň podstupuje,“ povedala.

Prípadný prevoz premiéra nezáleží podľa nej len od lekárskeho konzília. „Musíme rešpektovať aj vôľu pána premiéra a bezpečnostnú radu štátu, ktorá v tomto zohráva veľmi výraznú rolu. Bezpečnosť pána premiéra je prvoradá,“ uzavrela.

Riaditeľka Rooseveltovej nemocnice priblížila v akom stave je premiér Robert Fico po stredajšom (15. 5.) atentáte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko