Na hlavný obsah

Vedecké objavy, ktoré menia Slovensko k lepšiemu: Toto sú laureáti ocenenia Vedec roka 2023

Pôsobia v rôznych oblastiach.

Vedecké objavy, ktoré menia Slovensko k lepšiemu: Toto sú laureáti ocenenia Vedec roka 2023
Cenu Mladý vedec získala Ivana Šišoláková. Foto: RTVS

Slovensko robia lepším miestom na život a teraz ich za to ocenili. Sú známi laureáti ocenenia Vedec roka 2023. Pôsobia v oblastiach ako sú bezpečnejšie autá, ekologickejšie pracovné postupy či kvalitnejšia diagnostika.

Najviac návrhov na ocenenie, ktoré hodnotiaca komisia dostala, sa týkalo mladých vedcov. „Mohli pôsobiť v najvýznamnejších svetových laboratóriách a univerzitách, ale mnoho z nich po tom, čo nadobudnú nejaké skúsenosti, sa vracia na Slovensko,“ priblížil predseda hodnotiacej komisie Jozef Masarik.

Cenu Mladý vedec získala Ivana Šišoláková. Za najväčšie plus považuje svoj tím spolupracovníkov.

„Zaoberám sa vývojom neenzymatických elektrochemických senzorov. Je to vlastne rýchla, lacná a presná diagnostika buď vírusových ochorení alebo stanovenie rôznych analytov, ktoré treba monitorovať,“ vysvetlila Ivana Šišoláková.

S laureátmi ocenenia Vedec roka 2023 sa v Správach RTVS rozprávala redaktorka Natália Krížová:

Bezpečnejšie karosérie áut

Inovátorom roka sa stal Alexander Schrek, ktorý v praxi prináša nové materiály napríklad na výrobu bezpečnejších karosérií áut. Technológom roka je Miloš Mičan. Ten skúma nové možnosti zvárania vysokopevných ocelí pre prax.

„Potrebujeme človeka dostať do výšky 30 až 40 metrov, a tam nemôže byť konštrukcia ťažká. Keďže sa venujeme zváraniu, snažíme sa využívať také technológie a postupy zvárania, aby nám ten materiál nepoškodzovali,“ priblížil Miloš Mičan.

Igor Farkaš je nová Osobnosť medzinárodnej spolupráce. Jeho poslaním je spojiť psychológiu s informatikou.

„Zaoberám sa modelmi umelých neurónových sietí, ktoré trochu napodobujú ľudské správanie a ľudský mozog. Problémy, ktoré riešia ľudia, môžeme riešiť pomocou strojov a umelou inteligenciou. Máme spolupracovníkov nielen informatikov, ale aj psychológov alebo biológov,“ povedal Igor Farkaš.

Najlepšie nápady vznikajú v kuchyni

Vedcom roka je Martin Orendáč, ktorý tvorí spoločný tím s manželkou. Najlepšie vedecké nápady vznikajú u nich v kuchyni.

„Zaoberáme sa štúdiom magnetických vlastností rôznych látok pri nízkych teplotách. To je možné využiť predovšetkým v budúcich technológiách. Ide o prípravu nových druhov pamätí. Budú mať oveľa väčšiu kapacitu,“ uviedol Martin Orendáč z Prírodovedeckej fakulty Univerzita Pavla Jozefa Šafárika.

Všetci ocenení sa zhodli, že veda je kolektívna záležitosť a ich ocenenie patrí nie len im, ale celým ich tímom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko