Na hlavný obsah

Pulitzerove ceny sú rozdané, jednu z nich získal aj väznený ruský opozičný politik

Najviac cien udelili za spravodajstvo o útoku Hamasu na Izrael.

Pulitzerove ceny sú rozdané, jednu z nich získal aj väznený ruský opozičný politik
Manželka Vladimíra Kara-Murzu Jevgenija objíma redaktora denníka Washington Post Davida Hoffmana. Foto: SITA/Jabin Botsford/The Washington Post via AP

Najvyššiu Pulitzerovu cenu za žurnalistiku – Zlatú medailu za službu verejnosti – získala tento rok investigatívna webová stránka ProPublica. Cenu získala za odhalenie, ktoré „prerazilo hrubú stenu tajomstva“ okolo darov od bohatých podnikateľov členom Najvyššieho súdu USA.

Najviac cien tento rok udelili za spravodajstvo o útoku palestínskeho Hamasu na Izrael 7. októbra minulého roka a následnej izraelskej operácii v Pásme Gazy, uviedli tlačové agentúry.

Denníky The New York Times a The Washington Post získali po tri Pulitzerove ceny za prácu v roku 2023, ktorá sa týkala od vojny v Gaze až po násilie so zbraňami. Uviedla to agentúra AP, ktorej fotoreportéri získali ocenenie za spravodajstvo o globálnej migrácii do USA.

Spravodajstvo o útoku Hamasu na Izrael a jeho následkoch prinieslo dve Pulitzerove ceny a osobitné ocenenie.

Britský denník The Times zvíťazil za textové spravodajstvo, ktoré porotcovia označili za „rozsiahle a objavné“, zatiaľ čo agentúra Reuters zvíťazila so svojimi snímkami. Osobitné ocenenie udelili novinárom, ktorí pokrývali vojnu v Gaze.

Pulitzerove ceny boli udelené v 15 novinárskych kategóriách, ako aj v ôsmich umeleckých kategóriách zameraných na knihy, hudbu a divadlo. Víťaz kategórie verejnej služby získava zlatú medailu, zatiaľ čo všetci ostatní víťazi dostanú po 15-tisíc dolárov (necelých 14-tisíc eur).

Cenu získal aj ruský opozičný politik

Ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza, ktorý si v súčasnosti odpykáva 25-ročný trest v trestaneckej kolónii s maximálnym stupňom stráženia za kritiku ruskej vojny proti Ukrajine, získal jednu z prestížnych Pulitzerových cien za svoje komentáre napísané za mrežami pre denník The Washington Post.

Informovali o tom médiá s odvolaním sa na organizátorov ocenenia. Ocenenie mu udelili „za vášnivý komentár napísaný s veľkým osobným rizikom z väzenskej cely“, uviedli.

Samotný Kara-Murza sa k oceneniu nemohol vyjadriť vzhľadom na svoje väznenie v trestaneckej kolónii v Omsku na Sibíri.

Jeho manželka Jevgenija, ktorá žije s deťmi v americkom exile, poďakovala denníku The Washington Post za to, že hlas jej manžela zaznel a nebol zabudnutý, a za jeho víziu demokratického Ruska.

Pripomenula, že jej manžel za trest strávil mesiace na samotke, uviedla agentúra AP. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone zatiaľ nereagovalo na žiadosť o komentár.

Štyridsaťdvaročný Kara-Murza má podľa mediálnych správ podlomené zdravie. Najmä v dôsledku dvoch otráv v rokoch 2015 a 2017. Investigatívny projekt Bellingcat predtým informoval, že politika sa dvakrát pokúsili otráviť agenti ruskej tajnej služby FSB, nástupkyne tajnej polície KGB zo sovietskej éry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet