Na hlavný obsah

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú v slepej uličke, tvrdí Katar

Ten sa spolu s Egyptom a USA snaží vyjednať prímerie.

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú v slepej uličke, tvrdí Katar
Oheň a dym stúpajú po izraelskom nálete v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Rokovania o dosiahnutí prímeria vo vojne v Pásme Gazy sa ocitli v slepej uličke pre izraelskú vojenskú operáciu v Rafahu. V utorok (14. 5.) to uviedol katarský premiér a minister zahraničných vecí Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

„Momentálne sme takmer v patovej situácii. Samozrejme, to, čo sa stalo s Rafahom, nás trochu vrátilo späť,“ dodal. Katarský premiér povedal, že medzi oboma stranami konfliktu je zásadný rozdiel, pretože jedna chce ukončiť vojnu pred prepustením zvyšných rukojemníkov, zatiaľ čo druhá chce rukojemníkov a zároveň pokračovať vo vojne.

„Ak sa tieto dva prvky zosúladia, som presvedčený, že dohodu môžeme dosiahnuť v priebehu niekoľkých dní,“ vyhlásil Muhammad a dodal, že z izraelskej strany nie je jasné, ako zastaviť vojnu.

Izraelská armáda predošlý mesiac prevzala kontrolu nad palestínskou časťou pohraničného priechodu Rafah na hraniciach Egypta a Pásma Gazy. To zastavilo dodávky humanitárnej pomoci do husto obývaného územia cez tento dôležitý bod.

Tel Aviv považuje Rafah za poslednú baštu palestínskeho hnutia Hamas, ktoré pri minuloročných útokoch 7. októbra zabilo v Izraeli stovky civilistov. Katar sa spolu s Egyptom a Spojenými štátmi snaží vyjednať dohodu o prímerí v prebiehajúcom konflikte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet