Na hlavný obsah

Izraelskí vojaci ovládli najväčšiu nemocnicu v Pásme Gazy. Operácia si vyžiadala množstvo obetí, hovoria úrady v Gaze

Izraelská armáda zadržala zhruba 80 ľudí.

Izraelskí vojaci ovládli najväčšiu nemocnicu v Pásme Gazy. Operácia si vyžiadala množstvo obetí, hovoria úrady v Gaze
Výbuch v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v pondelok (18. 3.) skoro ráno zasahovala v nemocnici Šífa, ktorá je najväčšia v Pásme Gazy. Izrael tvrdí, že sa to udialo na základe informácií, že sa v nej nachádzajú vysokopostavení predstavitelia radikálnej palestínskej organizácie Hamas.

Armáda neskôr oznámila, že pri prestrelkách v areáli zdravotníckeho zariadenia zabila a zranila niekoľkých členov hnutia. Zadržala zhruba 80 ľudí vrátane členov Hamasu a nad nemocnicou prevzala kontrolu. Podľa palestínskych úradov, ktoré ovláda Hamas, si operácia vyžiadala mnoho obetí. Spôsobila tiež rozsiahly požiar v jednej z budov areálu. Informujú o tom server The Times of Israel a agentúra Reuters.

Izraelská armáda označila svoj zásah v nemocnici v meste Gaza za „precízny“. Poznamenala, že svojim jednotkám nariadila, aby postupovali „opatrne“ a prijali opatrenia na ochranu pacientov, civilistov a zdravotníckeho personálu. Armáda uviedla, že pri vstupe do areálu čelila streľbe.

„Vojaci reagovali ostrou streľbou a identifikovali zásahy. Naše jednotky pokračujú v operáciách v areáli nemocnice, „uviedla armáda.

Hamas naopak vo svojom vyhlásení uviedol, že sa Izrael dopustil ďalšieho zločinu, keď jeho armáda priamo zaútočila na budovy nemocnice bez toho, aby sa zaujímala o pacientov, zdravotnícky personál alebo utečencov v areáli.

Požiar v komplexe

Správy izraelských tajných služieb podľa armády hovoria o tom, že sa Hamas, ktorý Západ klasifikuje ako teroristickú organizáciu, v nemocnici preskupil a znovu ju využíva na prípravu útokov na Izrael. Armáda vyzvala zvyšných príslušníkov Hamasu, ktorí sa v nemocnici ukrývajú, aby sa vzdali. Dodala, že podľa jej poznatkov sa v oblasti nenachádzajú žiadni izraelskí rukojemníki.

„Zrazu sme počuli výbuchy, niekoľko vzdušných náletov a čoskoro sa začali po ceste od západu valiť tanky, ktoré mierili k Šífe. Zvuky streľby a výbuchov zosilneli,“ povedal agentúre Reuters cez mobilnú aplikáciu 22-ročný Muhammad Alí, ktorý býva asi kilometer od nemocnice. „Nevieme, čo sa deje, ale vyzeralo to ako nová invázia do Gazy,“ dodal s tým, že vojenské operácie sa začali okolo jednej hodiny rannej (o polnoci SEČ).

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré riadi Hamas, uviedlo, že pri vchode do komplexu vypukol požiar, kvôli ktorému sa v nemocnici udusilo niekoľko žien a detí, ktoré tu po útekoch zo svojich domovov prebývali. Komunikačné spojenie bolo údajne prerušené. „Sú tam obete, mŕtvi aj zranení. Nie je možné nikoho zachrániť kvôli intenzite požiaru a streľbe na kohokoľvek, kto sa priblíži k oknám,“ uviedlo ministerstvo.

Izraelská armáda zverejnila zábery z dronu, ktoré podľa nej dokazujú, že sa vojaci dostávajú pod paľbu z viacerých budov v nemocničnom komplexe.

Opakovaný zásah

Izrael v tomto zdravotníckom zariadení zasahoval už v novembri. Niekoľkodňová nehoda vtedy vyvolala medzinárodnú vlnu kritiky. Tá prichádzala najmä od predstaviteľov arabských krajín a OSN kvôli podmienkam, v akých v nemocnici prežívali a zomierali pacienti. Izrael pod nemocnicou objavil tunely, ktoré podľa neho Hamas využíval ako riadiace a veliteľské strediská.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra, keď na izraelskom území zahynulo 1 200 ľudí a ďalších zhruba 250 osôb zavliekli ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov na palestínske územie. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní v novembri bola prepustená približne polovica z nich.

Podľa dnešných údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze, spravovaného Hamasom, zahynulo od začiatku vojny v Pásme Gazy najmenej 31 726 Palestínčanov. Z toho 81 len za posledný deň, a 73 792 ďalších bolo zranených. Údaje Hamasu nemožno nezávisle overiť, podľa viacerých expertov ale viac-menej zodpovedajú realite. Nerozlišujú medzi civilistami a palestínskymi bojovníkmi, ktorých podľa Izraela jeho armáda zabila okolo 13-tisíc.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet