Na hlavný obsah

Rúry a zarastené prípojky: Pod Tatrami sa nachádza nebezpečné stavenisko, pre miestnych je voľne dostupné

Pôvodne tam mali stáť rodinné domy.

Rúry a zarastené prípojky: Pod Tatrami sa nachádza nebezpečné stavenisko, pre miestnych je voľne dostupné
Na neoznačenom stavenisku je aj nezakrytá kanalizácia. Foto: RTVS

Zarastené stavenisko nad podtatranskou obcou Hôrka je rizikové. Na riskantné miesto, ktoré je prístupné, nás upozornil náš divák. Na pozemkoch mali pôvodne stáť rodinné domy. Nezabezpečené rúry sú otvorené pasce pre zvieratá aj pre ľudí, ktorí tadiaľ prechádzajú.

Samuel Murin pracuje v Nemecku. Do rodnej Hôrky prišiel navštíviť rodičov. Keď prechádzal po vychodených cestičkách nad dedinou, zaskočilo ho, čo objavil.

Na nebezpečné stavenisko v Hôrke sa pozrela aj redaktorka Ivana Ratkovská. Pozrite si jej reportáž z relácie Správy RTVS:

Pri podrobnejšej prehliadke miesta si všimnete, že vlastne ide o zanedbané stavenisko. Prípojky k plánovaným rodinným domom zarastajú trávou. Rovnako tak aj nebezpečné rúry osadené v zemi – niektoré aspoň provizórne prekryté.

Zámer postaviť v Hôrke desiatky rodinných domov ohlásili developeri pred rokmi, plány zostali len na papieri. „Developerská firma tu kúpila pozemky od ľudí z tejto dediny a zmizli,“ myslí si Murin.

„Na čom to stroskotalo, netuším. Je to viac ako 20 rokov mŕtve, nevieme k tomu nič povedať,“ uviedol starosta obce Peter Spišák.

Mnohí nevedia, že ide o stavenisko

Že ide o súkromné pozemky a že je to vlastne stavenisko, netušia ani mnohí miestni. Obec vraj pravidelne verejnou výzvou žiada majiteľov súkromných parciel, aby si ich zabezpečili.

„Majitelia sa s nami nekontaktujú, takže neviem vám nič viac k tomu povedať,“ pokračoval Spišák. Dodal, že majiteľov ani nevyzývali, aby si pozemky ohradili. Podľa neho má túto povinnosť každý majiteľ zo zákona.

Cez kataster a dostupné zdroje sme sa neúspešne pokúšali kontaktovať majiteľov pozemkov a spoločníka developerskej spoločnosti. Susedia prezradili, že na pôvodnej adrese už nebýva a telefónne číslo nefunguje.

Aj keď firma dnes už neexistuje, stavebný zákon ukladá povinnosť majiteľom pozemkov si ich zabezpečiť. Lokalita je totiž stále stavenisko a riziko úrazu je vysoké. „Zodpovedný je jednoznačne stavebník. Respektíve, teraz už nie stavebník, ale vlastník pozemku,“ potvrdil prezident Stavebnej komory SR Ivan Pauer.

Odborník upozorňuje, že obec môže udeliť majiteľom pokutu, prípadne posunúť vec na súd. Prax však ukazuje, že starostovia sa boja vydať rozhodnutie a súdom sa radšej vyhnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny