Na hlavný obsah

Rusko malo zasiahnuť na Ukrajine hotel plný pedofilov. Ide o hoax, takáto je pravda

Útok sa stal, no nezasiahol "základňu pedofilov".

Rusko malo zasiahnuť na Ukrajine hotel plný pedofilov. Ide o hoax, takáto je pravda
Ilustračná snímka z bombardovania Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Na internete sa šíril ďalší hoax týkajúci sa vojny na Ukrajine. Rusi zasiahli viacero civilných objektov v severoukrajinskom meste Černihiv. Zahynulo pri tom najmenej 16 ľudí. Hneď po útoku sa začali šíriť príspevky o tom, ako Moskva útoky cielila na hotel, ktorý mal slúžiť ako „základňa pedofilov“.

S technologickým novinárom Martinom Hodásom sme sa v relácii RTVS Overovňa pozreli na tento hoax bližšie.

Tvrdeniam o útoku na pedofilov nielenže chýbajú akékoľvek dôrazy, ale šíril ich navyše web známy publikovaním ruských konšpiračných a dezinformačných naratívov. Správa tohto webu sa odvolávala na vyjadrenie údajného agenta ruskej tajnej služby FSB Andreja Zacharova.

Práve on mal tvrdiť, že sa v miestnom hoteli nachádzali štyria známi pedofili a obchodníci s deťmi. Deti podľa neho kradli z ruských pohraničných obcí. Podľa jeho tvrdení si mal niektoré z nich nechávať aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Zacharovu identitu sa však nepodarilo preveriť. Navyše, jeho meno sa už v minulosti spájalo
s ďalšími nezmyselnými tvrdeniami. Napríklad, že americký minister obrany Lloyd Austin bol zabitý ruskými raketami v Kyjeve, kde plánoval Putinov koniec,“ vysvetlil Hodás.

Zacharov je spojený aj s bizarnými tvrdeniami o adrenochróme. Ide o v konšpiračných okruhoch známu „zázračnú látku“ predlžujúcu život celebrít, politikov a miliardárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet