Na hlavný obsah

Voľby do europarlamentu sa stanú terčom hoaxov, tvrdia odborníci. Brusel je pripravený s nimi bojovať

Hoaxy neohrozujú len eurovoľby.

Voľby do europarlamentu sa stanú terčom hoaxov, tvrdia odborníci. Brusel je pripravený s nimi bojovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do volieb do Európskeho parlamentu (EP) zostáva sedem týždňov. Odborníci upozorňujú, že eurovoľby, no aj ďalšie voľby vo svete, sa tento rok stanú terčom dezinformácií a hoaxov. Tie sa šíria najmä na sociálnych sieťach. V boji proti nim pomáhajú takzvaní overovatelia faktov.

Dezinformácie a hoaxy existujú v spoločnosti od nepamäti. Problémom súčasnosti sa však stáva rýchlosť, akou sa šíria a rozsah škôd, ktoré môžu napáchať na demokratických systémoch.

„Z výskumu vieme, že ak sa raz dezinformácia zverejní, ľudia sa len veľmi ťažko dostanú ku korektnej informácii. A to aj napriek tomu, že dezinformáciu sa podarí vyvrátiť. Falošné správy sa šíria obrovskou rýchlosťou a ťažko ich odstrániť,“ priblížil profesor College of Europe Luciano Morganti.

Boju proti hoaxom v eurovoľbách sa venoval v Aktuálne :24 redaktor RTVS Marin Hílek:

Pred blížiacimi sa voľbami pripravil bruselský tím zložený z nezávislých odborníkov a novinárov projekt zameraný na overovanie faktov o Európskej únii a témach, ktoré pred voľbami rezonujú v spoločnosti. Určený je najmä žurnalistom, informácie však môže využívať aj verejnosť.

„Chceme sa zamerať na témy, ktoré budú mať veľký vplyv na verejné diskusie v Európe. V posledných týždňoch bola horúca téma poľnohospodárstvo, a tak sme overovali informácie z tejto oblasti,“ pokračovala projektová manažérka Electi Facts Margot Cacciersová.

„Myslím si, že nám to pripomína, že musíme s verejnosťou lepšie komunikovať. Treba mať na pamäti, že ľudia môžu mať mylné informácie o Únii, ktoré by sme my novinári mali lepšie vysvetľovať,“ povedala belgická novinárka INESS.

Hoaxy ohrozujú Slovensko

Podľa správy Európskej komisie patrí Slovensko ku krajinám, ktoré v rámci Európskej únie ohrozujú dezinformácie najviac. Odborníci pripomínajú, že s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu bude dezinformácií a hoaxov, najmä na sociálnych sieťach, pribúdať. Ich overovanie by sa malo stať kľúčové nielen pre novinárov, ale aj pre širokú verejnosť.

„Hlavnými šíriteľmi falošných správ sme my čitatelia. Prečítame si príspevok, ktorý zverejní na sociálnej sieti člen našej rodiny alebo blízky priateľ, a keď sa nám páči, šírime ho ďalej – bez toho, aby sme si overili, či je alebo nie je pravdivý,“ dodal Morganti.

Odborníci radia, že pravdivosť informácie si možno overiť podľa toho, či správu zverejnili aj iné oficiálne zdroje, vrátane verejnoprávnych médií a novín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko