Na hlavný obsah

Rusko sa nehodlá zúčastniť mierového samitu o Ukrajine. Švajčiarsko ho zatiaľ nepozvalo

Uviedla to ruská diplomacia.

Rusko sa nehodlá zúčastniť mierového samitu o Ukrajine. Švajčiarsko ho zatiaľ nepozvalo
Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Švajčiarska vláda vo štvrtok (2. 5.) potvrdila, že zatiaľ nepozvala Rusko na mierový samit o Ukrajine, ktorý sa uskutoční v júni. Zároveň uviedla, že Rusko musí byť súčasťou mierového procesu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti napísal, že na samit pozvali krajiny, ktoré sa stavajú za princípy Charty OSN a medzinárodného práva.

Podľa agentúry DPA Švajčiari oficiálne pozvali viac ako 160 delegácií. Rusko sa tejto akcie nemieni zúčastniť a vyzýva partnerov vo svete, aby zaujali rovnaký postoj. Citovala agentúra TASS hovorkyňu ruskej diplomacie.

„Hlavy štátov a vlád zo všetkých kontinentov sú pozvané a očakáva sa ich účasť. Samit poslúži ako platforma pre diskusiu o spôsoboch dosiahnutia komplexného, spravodlivého a trvalého mieru pre Ukrajinu,“ uviedol Zelenskyj.

„Som si istý, že každý mierumilovný národ na svete má záujem sa summitu zúčastniť, pretože jeho význam ďaleko presahuje hranice Ukrajiny,“ doplnil.

Švajčiarsko s Moskvou zatiaľ nepočíta

Konferencia o Ukrajine, ktorej cieľom je naštartovať mierový proces, sa vo švajčiarskom rezorte Bürgenstock, ktorý leží neďaleko Lucerny, uskutoční 15. a 16. júna.

Alpská krajina, ktorá bude samit hostiť práve na žiadosť ukrajinského prezidenta, potvrdila, že sa s účasťou Ruska zatiaľ nepočíta. Konštatovala, že k nej bola vždy otvorená. No Moskva dala opakovane najavo, že nemá záujem zúčastniť sa. V akej fáze by sa na mierovom procese Moskva mala začať podieľať, Bern neuviedol.

Kyjev si ako podmienku pre rokovania o mieri kladie odchod okupačných síl z celého ukrajinského územia, teda tiež z polostrova Krym, ktorý Rusko protiprávne anektovalo v roku 2014.

Rusko síce tvrdí, že sa proti vyjednávaniu o ukončení vojny nestavia, Švajčiarsko však podľa neho nie je v konflikte neutrálne, pretože prijalo únijné protiruské sankcie.

„Ako môžeme hovoriť o serióznej konferencii so serióznymi výsledkami bez účasti Ruska? „pýtal sa dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry DPA môže ruský postoj k summitu ovplyvniť aj Čínu, ktorá požaduje mierové rokovania prijateľné pre obe strany. Účasť Pekingu na summite tak podľa agentúry zatiaľ zostáva otvorená.

Zoznam krajín nezverejnilo

Aké presne štáty sa konferencie zúčastnia, zatiaľ alpská krajina neoznámila. Agentúra Bloomberg ale v apríli napísala, že by mali prísť zástupcovia asi 80 až 100 krajín. Nemecká agentúra DPA sa dnes zmienila o viac ako 160 delegáciách.

„Vyzývame našich partnerov z krajín svetovej väčšiny, aby prejavili ostražitosť a nenechali sa zatiahnuť do ďalšej protiruskej provokácie Kyjeva a Západu, ktoré nie sú zamerané na mier, ale na pokračovanie konfrontácie s Ruskom,“ zdôraznila podľa TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Rusko sa podľa nej nemieni zúčastniť nielen summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku, ale ani ďalších akcií, na ktorých by sa preberal mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v prípade, že nás pozvú“.

Rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sa začali krátko po tom, ako ruské vojská vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu. Kyjev ale prerušil rokovania, keď po ústupe ruských vojsk od Kyjeva na jar 2022 vyšli najavo masové vraždy a ďalšie zverstvá, ktorých sa za krátkej okupácie ruskí vojaci v okolí ukrajinskej metropoly podľa tvrdenia Kyjeva dopustili.

Symbolom týchto vojnových zločinov sa stalo mesto Buča, kde zastrelení civilisti ležali na uliciach a kde našli aj hromadné hroby.

Moskva popiera akékoľvek útoky na civilistov, nieto ešte vojnové zločiny, a za zmienku o týchto podozreniach hrozí v Rusku mnohoročné väzenie. Zelenskyj ale aj tak zakázal rokovania s Ruskom, kým na jeho čele bude Vladimir Putin, ktorý v marci vyhral prezidentské voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet