Na hlavný obsah

Macron opäť pripustil vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu

Zároveň by Kyjev musel oficiálne požiadať o pomoc.

Macron opäť pripustil vyslanie vojakov na Ukrajinu, ak Rusko prelomí frontovú líniu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore s týždenníkom The Economist opäť pripustil možnosť vyslania západných pozemných jednotiek na Ukrajinu. Stať by sa tak podľa neho mohlo v prípade, že by Rusko prelomilo frontovú líniu a Kyjev o pomoc požiadal. O rozhovore informuje agentúra AFP.

„Ak by Rusi prelomili frontovú líniu, ak by existovala ukrajinská žiadosť – čo dnes nie je ten prípad – mali by sme si legitímne túto otázku (o pomoc) položiť,“ nechal sa počuť Macron, ktorý sa podobne vyjadril už niekoľkokrát.

Vo februári francúzsky prezident vyvolal rozruch slovami, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu.

V marci potom v rozhovore s denníkom Le Parisien vyhlásil, že Francúzsko bude možno v určitom momente musieť viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Krajina sa podľa neho pripravuje na všetky scenáre.

„Vylúčiť to a priori znamená nepoučiť sa z posledných dvoch rokov,“ zdôraznil teraz v rozhovore s týždenníkom The Economist. Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu. Neskôr však zmenili názor, aby Ruskom napadnutej krajine pomohli.

Ukrajina sa ruskej ozbrojenej agresii bráni už viac ako dva roky, výraznú úlohu v jej úsilí zohráva západná finančná pomoc aj dodávky zbraní a streliva.

Niekoľkomesačné zdržanie v dodávkach zbrojnej techniky a munície z USA, vyvolané americkými vnútropolitickými spormi, však spôsobilo, že Rusko má teraz na východe krajiny na fronte prevahu. Predovšetkým v delostrelectve. A jeho sily na niektorých miestach postupujú. Panujúcu zložitú situáciu pripúšťa aj ukrajinské vojenské velenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet