Na hlavný obsah

Rusko zámerne cielilo na civilistov, tvrdí Ukrajina. Nálet zabil dieťa aj tínedžerov, vyšetrujú to ako vojnový zločin

Moskva zámerné cielenie na civilistov odmieta.

Rusko zámerne cielilo na civilistov, tvrdí Ukrajina. Nálet zabil dieťa aj tínedžerov, vyšetrujú to ako vojnový zločin
Z Charkova stúpa dym po ruskom nálete. Foto: TASR/AP

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu (18. 5.) zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin. Pri nálete utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí vrátane osemročného dieťaťa a dvoch tínedžerov vo veku 13 a 16 rokov.

Moskva zámerné cielenie na civilistov odmieta, od začiatku jej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 však prišli o život či utrpeli zranenia tisícky civilistov na Ukrajine, píše Guardian.

V meste Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc a približne 70 kilometrov severovýchodne od Charkova, pripravilo ruské ostreľovanie podľa ukrajinskej prokuratúry o život 60-ročnú ženu. Zranenia pritom utrpeli ďalší traja civilisti, keď sa pokúšali autom ujsť z Vovčansku, spresnil charkovský oblastný prokurátor.

Ukrajinské ozbrojené sily zároveň uviedli, že boje v okolí Vovčansku naďalej pokračujú. V meste, z ktorého sú teraz už zväčša ruiny, zostáva približne 100 civilistov, dodáva Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet