Na hlavný obsah

Škôlka so športovou triedou: Predškoláci sa učia jazdiť na koňoch či lyžovať

Ide o jednu z mála škôlok so športovou triedou.

Škôlka so športovou triedou: Predškoláci sa učia jazdiť na koňoch či lyžovať
V rámci športovej prípravy majú predškoláci aj jazdu na koni. Foto: RTVS

V Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách je jedna z mála materských škôl na Slovensku, ktoré majú športovú triedu už pre predškolákov. Vychovávajú tu možno aj budúcich vrcholových športovcov či záchranárov. V rámci športovej prípravy majú kurzy horolezectva, lyžovania, turistiky a aj jazdy na koni.

Hodina jazdenia na konskej farme sa začína s kefou a hrebeňom v ruke. Na farme pracujú s deťmi už sedem rokov. Majiteľka ju pritom spúšťala prioritne ako záchrannú stanicu pre kone, ktoré žili v zlých podmienkach.

Do škôlky so športovou triedou v Dolnom Smokovci nazrela v reportáži v Správach :24 redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Tatranské deti sa učia jazdiť aj na sedemročnom valachovi. Volá sa Karmel. „Niektoré deti nemajú problém urobiť pomaly salto na koni. Iné sa boja, tak nimi musíme pomalšie a prispôsobujeme sa situácii,“ priblížila majiteľka a trénerka koní Lucia Zušťáková.

Niektorým deťom však trvá dlhšie, kým prekonajú strach. Deti sa učia aj to, ako byť čo najviac v bezpečí. Športová trieda Medvedíkov je predškolskou prípravkou pre športové talenty.

„Lyžujeme, plávame, jazdíme na koníkoch, lezieme, máme športovú prípravu. A deti môžu pokračovať v prvom ročníku základnej školy, kde je tiež športová trieda,“ podotkla zástupkyňa materskej školy Monika Jasenčáková. Ak si aj dieťa nevyberie žiadny šport, zostávajú mu aspoň skúsenosti a zážitky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny