Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

VIDEO: Štvrťfinálový zázrak sa nekonal, Slováci nevyzreli na Kanaďanov a so šampionátom sa lúčia

Slováci čakajú na postup do semifinále už dvanásť rokov.

VIDEO: Štvrťfinálový zázrak sa nekonal, Slováci nevyzreli na Kanaďanov a so šampionátom sa lúčia
Na snímke slovenskí hokejisti zľava Peter Cehlárik, Andrej Kudrna, Martin Fehérváry, kapitán Tomáš Tatar a Šimon Nemec reagujú po prehre po štvrťfinálovom zápase Kanada - Slovensko. Foto: TASR/Michal Runák

Cesta slovenských reprezentantov sa na 87. majstrovstvách sveta v hokeji končí vo štvrťfinále. Zverenci Craiga Ramsayho v ňom nestačili na favorizovaných Kanaďanov 3:6. O presné zásahy Slovenska sa postarali Peter Cehlárik, Miloš Kelemen a Marek Hrivík. Za najlepšieho hráča duelu bol na strane Slovenska vyhlásený obranca Martin Fehérváry.

Slováci čakajú na prienik medzi najlepšiu štvorku na MS od roku 2012, vo štvrťfinále hrali po dvoch rokoch. Na tohtoročnom šampionáte v Česku dosiahli vyrovnanú bilanciu, v ôsmich súbojoch vybojovali tri víťazstvá za tri body, jedno po predĺžení (nad USA 5:4 pp), raz prehrali po nájazdoch (s Lotyšskom 2:3 sn) a trikrát v riadnom hracom čase.

Obhajca titulu postúpil do semifinále deviatykrát v rade, meno súpera sa dozvie až po večerných zápasoch. Slováci obsadia na šampionáte siedme alebo ôsme miesto, závisieť to bude od výsledku stretnutia Švédsko – Fínsko (20.20 hod.).

Kanaďania položili základ triumfu dvoma rýchlymi gólmi v úvode stretnutia. Peter Cehlárik ešte v prvej tretine znížil, keď si puk po jeho nahodení zrazil do vlastnej siete Brandon Hagel, no favorit v 24. minúte opäť odskočil na dvojgólový rozdiel a v tretej časti poistil náskok dvoma zásahmi v priebehu 20 sekúnd.

Slovenskí reprezentanti dokázali skorigovať zásluhou Miloša Kelemena a Mareka Hrivíka, záverečné slovo mal však Nick Paul, ktorý svojím druhým gólom v zápase spečatil do prázdnej bránky na konečných 6:3.

Kanada – Slovensko 6:3 (2:1, 1:0, 3:2)

Góly: Góly: 3. McCann (Parayko), 5. Dubois (Byram, Tavares), 24. Paul (Bedard, Guenther), 47. Guenther (Paul, Hagel), 47. Tanev (Severson, Mercer), 60. Paul – 8. Cehlárik (Slafkovský), 48. Kelemen (Regenda), 57. Hrivík (Hudáček, Nemec). Rozhodcovia: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fín.) – Briganti (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 5:6 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.275 divákov.

Kanada: Binnington – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, Tanev – Dubois, Tavares, Hagel – Guenther, Paul, McCann – Mangiapane, Cozens, Bedard – Bunting

Slovensko: Hlavaj – Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Koch, Grman, Gajdoš – Slafkovský, Hrivík, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Čacho, Regenda – Daňo, Sukeľ, Kudrna – Faško-Rudáš

I. tretina:

Kanaďania vstúpili do duelu ako favoriti, čo začali hneď aj napĺňať. Skóre otvorili už v tretej minúte. McCann sa dostal k puku na modrej čiare, obkorčuľoval slovenských obrancov a prekonal ležiaceho Hlavaja.

Následne sa Kanaďania opäť dokázali usadiť v našom pásme a už o 90 sekúnd sa tešili z gólu opäť. Strelu Byrama od modrej čiary Hlavaj vyrazil len pred seba, Dubois sa však v skrumáži pred bránkou zorientoval a bekhendom prekonal Hlavaja.

Kanaďania sa aj následne držali na puku a vypýtali si prvú presilovku. Na trestnú lavicu odišiel za krosček Grman, ktorý si odsedel celý trest.

Slováci sa zníženia dočkali v ôsmej minúte. Slafkovský a Cehlárik sa rútili spolu dopredu, druhý menovaný nahodil puk od mantinelu smerom ku kanadskej bránke a Hagel tečoval puk za vlastného brankára.

V závere tretiny mali zverenci Craiga Ramsayho niekoľko sľubných príležitostí, ale chýbala im lepšia koncovka. Mužstvá sa po prvých dvadsiatich minútach rozišli do šatní za stavu 2:1 pre Kanadu.

II. tretina:

V porovnaní s prvou tretinou vyšiel Slovákom úvod druhej oveľa lepšie, keď boli blízko k vyrovnaniu. Veľkú šancu mali Slováci v 22. minúte, keď zakončenie Regendu kanadský brankár len vyrazil pred seba, ale Čacho netrafil odkrytú bránku.

Tretia formácia sa dostala aj do ďalšej príležitosti. Koch strieľal z pravého kruhu a Regenda sa snažil dorážať. Následne sa strhla v kanadskom bránkovisku šarvátka.

Kanaďania opäť navýšili svoje vedenie o dva góly v 24. minúte. Daňo neudržal puk v pásme a Kanaďania sa dostali do prečíslenia troch proti dvom. Nechytateľne zakončil Paul.

V 31. minúte mali k dispozícii prvú presilovú hru aj Slováci. Tí však potvrdili svoju povesť na týchto MS, keď sa im znížiť nepodarilo, Kanaďania im v podstate nič výraznejšie nedovolili. Dokonca sa Hagel a Cozens rútili na Hlavaja, ale ten odolal.

Po dvoch tretinách svietil na ukazovateli stav 3:1 pre favorita.

III. tretina:

Slováci predviedli sľubný pokus už po 18 sekundách, keď Hrivík nahodil puk od modrej čiary a Fehérváry zblízka trafil ľavú tyč. Kanaďania sa následne ujali puku a držali Slovákov v pásme, šancu spálil McBain.

V 42. si odišiel sadnúť na trestnú lavicu za nebezpečnú hru vysokou hokejkou Regenda, ktorý dostal dokonca až štvorminútový trest. Súper početnú výhodu nevyužil, Slováci sa dokázali ubrániť, pričom zaujal Slafkovský, ktorý jednu zo striel schytal do nechráneného miesta na ruke.

Kanaďania sa predsa len dočkali ďalšieho presného zásahu, už po konci presilovky sa presadil nepokrytý Guenther.

V 48. minúte znížil Kelemen, ktorý po akcii z pravého krídla nič nevymýšľal a strelou do ľavého horného rohu prekonal Binningtona.

V závere ešte dostal slovenský tím možnosť hrať presilovku 5 na 3 a Hrivík v nej dokázal skorigovať na 3:5.

Ďalšie zdramatizovanie sa však už nekonalo. Nepomohla ani záverečná power play, naopak Paul lobom do prázdnej slovenskej bránky spečatil na konečných 6:3.

Prečítajte si zaujímavosti zo zápasu a postrehy expertov, ktoré vám prinášame minútu po minúte:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport