Na hlavný obsah

Sociálne slabším v hlavnom meste pomáhajú nájomné byty. Ponúknuť ich po novom môžu samotní Bratislavčania

Čaká sa na ne dlho, žiadateľov sú stovky.

Sociálne slabším v hlavnom meste pomáhajú nájomné byty. Ponúknuť ich po novom môžu samotní Bratislavčania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bratislavčania môžu po novom prenajímať svoje voľné byty sociálne znevýhodneným ľuďom prostredníctvom Mestskej nájomnej agentúry. Za posledný rok pomohla získať bývanie 17 deťom a ich rodičom.

Bratislavská Mestská nájomná agentúra už rok pomáha rodinám z mestských ubytovní, ktoré nedokážu platiť komerčný nájom. „Zabývali sme už jedenásť rodín a spracovali sme do 60 žiadostí. Záujem je vyšší ako ponuka. Preto tu teraz výzva, aby sme počet bytov navýšili,“ priblížila koordinátorka nájomnej agentúry Laura Kovácsová.

„Čím viac budeme mať bytov, aj od súkromných vlastníkov, tým viac môžeme pomôcť ohrozeným rodinám,“ pokračoval riaditeľ Sekcie sociálnych vecí hlavného mesta Bratislavy Sergej Kára.

Nájomným bytom v Bratislave sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Majitelia dostanú za prenájom bytu o 30 percent menej ako je trhová cena podobného prenájmu. Mestská nájomná agentúra je pre nich zárukou, že nájomcovia dodržia všetky dohodnuté podmienky a platba príde vždy včas.

„Dbáme o to, aby o byt bolo dobre postarané. Keďže sa približujeme ku komerčnému podnájmu, ten príjem je, samozrejme, kľúčový. Ide teda o rodiny, ktoré majú príjem, aj keď je nižší,“ skonštatovala Kovácsová.

Na nájomné byty sa dlho čaká

Čakacia lehota na nájomný byt je takmer päť rokov. Pomôcť má rekonštrukcia zanedbaných mestských bytov, ale aj nastavenie nových pravidiel na pridelenie bytu.

„V nových pravidlách už záujemca, ktorý presahuje trojnásobok životného minima, nemá možnosť takýto byt získať. Čakateľov na byty máme niekoľko stovák, je to 500-600 čakateľov,“ priblížila námestníčka primátora pre sociálne veci a rozvoj nájomného bývania Lenka Antalová Plavuchová.

Zmena územného plánu a nastavenie nových pravidiel spolupráce s developermi má zabezpečiť výstavbu tritisíc nových bytov. Niektoré z nich by mali byť nájomné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny