Na hlavný obsah

Som hrdá na pomoc, ktorú Slováci Ukrajine poskytujú, vyhlásila Z. Čaputová

Zelenskyj sa prezidentke poďakoval.

Som hrdá na pomoc, ktorú Slováci Ukrajine poskytujú, vyhlásila Z. Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ďakujeme pani prezidentke, že nás podporila v tom, aby sme sa dostali do rodiny Európskej únie, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii pri príležitosti štvrtej a poslednej návštevy Kyjeva prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Zelenskyj pripomenul, že Čaputová bola prvou európskou líderkou, ktorá navštívila Ukrajinu po ruskom vpáde vo februári 2022. „Prezidentka vždy bojuje za záujmy a práva tých, ktorým môže byť hrozbou ruská agresia, čo je základom našej bezpečnosti na desať rokov dopredu,“ uviedol v piatok (10. 5.).

Na tlačovej besede vyzval aj na urýchlenie posielanie vojenskej techniky Ukrajine z ostatných štátov Európy.

Čaputová pripomenula, že jej a Zelenského mandáty začali v podobnom čase, pričom oba ovplyvnilo viacero kríz, vrátane ruskej agresie. Ľuďom na Ukrajine zaželala skorý a spravodlivý mier.

Prezidentka je hrdá na pomoc, ktorú Slováci Ukrajine poskytli a poskytujú. Spomenula aj občiansku zbierku na nákup munície pre Ukrajinu, ktorá vyzbierala na tento účel viac ako štyri milióny eur. Zelenskyj sa poďakoval Slovensku za jeho nehasnúcu podporu.

Najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie

 Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Ukrajinskému prezidentovi zase udelila slovenské štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža 1. triedy.

Čaputová pripomenula, že za uplynulých päť rokov v prezidentskom úrade navštívila Kyjev štyrikrát. Súčasnú cestu podľa svojich slov považuje za možnosť rozlúčiť sa s prezidentom Zelenským.

„Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko