Na hlavný obsah

Z. Čaputová má na Ukrajine nezničiteľné renomé. P. Pellegrini zrejme tak proaktívny nebude, myslia si odborníci

Prezidentka je na rozlúčkovej návšteve Kyjeva.

Z. Čaputová má na Ukrajine nezničiteľné renomé. P. Pellegrini zrejme tak proaktívny nebude, myslia si odborníci
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a zvolený prezident SR Peter Pellegrini. Foto: RTVS, TASR/Jakub Kotian, koláž RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je na rozlúčkovej návšteve Kyjeva. Tamojší politici na návštevu zatiaľ nereagovali, jej odchod z politiky ich však zrejme zamrzí. Myslí si to spolupracovník RTVS na Ukrajine a spravodajca Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Počas svojej návštevy sa má hlava štátu stretnúť aj so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Očakáva sa, že sa Čaputovej poďakuje vo svojom tradičnom večernom prejave. A to nielen za piatkovú (10. 5.) návštevu, ale aj za spoluprácu a podporu Ukrajiny od začiatku ruskej agresie na území nášho východného suseda.

Z. Čaputová navštívila Kyjev. O jej rozlúčkovej zahraničnej ceste sme sa rozprávali v relácii Aktuálne :24 so spolupracovníkom RTVS na Ukrajine Martinom Dorazínom a politológom Grigorijom Mesežnikovom:

Dosluhujúca prezidentka na Ukrajinu neprišla len na rozlúčkovú návštevu. Priniesla aj dobré správy, najmä čo sa týka občianskej iniciatívy, ktorá vyzbierala štyri milióny eur určených na nákup munície pre Ukrajinu.

„Ukrajinskí politici sa celkom isto o tejto návšteve zmienia, spomenú si na prezidentku a bude im istým spôsobom ľúto, že taká priateľka Ukrajiny odchádza z politiky,“ skonštatoval Dorazín.

I keď má Čaputová pomerne stabilnú povesť ako prezidentka Slovenskej republiky, o krajine ako takej sa to však úplne povedať podľa Dorazína nedá.

Odôvodnil to najmä neuváženými vyjadreniami premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý síce navštívil ukrajinský Užhorod, no predchádzali tomu vyjadrenia, že v Kyjeve žiadna vojna nie je a že Ukrajina nie je suverénnym štátom. To u nášho suseda, ktorého územie už vyše dva roky obliehajú ruské vojská, vyvolalo pomerne veľké pobúrenie.

„Na druhej strane Ukrajinci vedia, že Slovensko poskytlo obrovskú pomoc a dalo im to, čo vedelo, vojensky aj ľudsky. A to aj v ťažkých momentoch na začiatku invázie, kedy bolo potrebné prijať a postarať sa o státisíce odídencov,“ pokračoval Dorazín. Dodal, že povesť si Slovensko v očiach Ukrajincov vylepšili aj spomínanou občianskou zbierkou.

Mesežnikov: Pellegrini nebude proaktívny

Zuzana Čaputová sa pri téme vojny na Ukrajine vždy prezentovala ako osoba s jasným morálnym postojom. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. Spomenul aj prezidentkino vystúpenie v ukrajinskom parlamente, kde jej tamojší poslanci vyjadrili vďaku potleskom v stoji.

Od zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho sa toho vo vzťahu k Ukrajine veľa očakávať nedá, myslí si Mesežnikov.

„V priebehu posledných dvoch rokov sa jeho postoje do istej miery menili. Po tom, čo ruský agresor zúročil na Ukrajinu, strana Hlas a Pellegrini agresiu odsúdili a prihovárali sa za podporu Ukrajiny. Ale prešlo pár týždňov a Hlas začal taktizovať,“ skonštatoval Mesežnikov.

Spomenul odmietanie odovzdanie leteckého systému S-300 či stanoviská o podpore ukrajinských odídencov. Pellegrini tieto posuny v ideológii odôvodnil tým, že sa zmenili podmienky.

„Ja si myslím, že sa nezmenilo nič. Zmenilo sa možno to, že Pellegrini spočiatku uvažoval o tom, že nebude súčasťou koalície s Ficom. Dnes je jeho strana jej súčasťou, on je zvoleným prezidentom a samozrejme legitímne, ale jeho postoje sa značne odlišujú od postojov Čaputovej a rozhodne nebude nejakým proaktívnym podporovateľom Ukrajiny,“ myslí si politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko