Na hlavný obsah

Spôsob vyúčtovania nákladov na teplo sa bude meniť. Niektoré domácnosti by tak mohli ušetriť

Kritizuje ho aj energetická ombudsmanka.

Spôsob vyúčtovania nákladov na teplo sa bude meniť. Niektoré domácnosti by tak mohli ušetriť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spôsob vyúčtovania nákladov na teplo sa bude meniť. Potvrdila to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Za minulý rok sa náklady na teplo vyčísľovali po novom, tento spôsob však vyvolal vlnu nevôle. Kritizuje ho aj energetická ombudsmanka.

Nový spôsob výpočtu nákladov na teplo mal riešiť situácie, keď boli medzi bytmi veľké rozdiely v spotrebe. Teda keď sa v jednom byte vôbec nekúrilo a susedný byt ho vykuroval. Vypálilo to však inak.

Spôsobu vyúčtovania nákladov na teplo sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Dôsledkom vyhlášky je, že byty, ktoré majú nízku spotrebu, kde domácnosti viac šetria, zaplatia viac ako v minulosti a byty, ktoré sú možno aj prekúrené, zaplatia relatívne menej. Pretože základná zložka sa rozpočítava pre všetky byty rovnako podľa podlahovej plochy,“ priblížil analytik portálu Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Zložka za podlahovú plochu dosiahla v niektorých bytových domoch až 80 percent celkových nákladov na teplo. Odborníci si preto kladú otázku, či majú merače tepla ešte význam. Nie sú totiž vôbec lacnou záležitosťou. Ich inštalácia stojí podľa počtu miestností v byte niekoľko stoviek a ďalšia prevádzka desiatky eur ročne.

„Je to príliš drahé na ten výsledok, ktorý dosiahneme. Podľa toho vlastne rozdelíme iba 20 percent nákladov na prevádzku tepelného zdroja,“ hovorí Miroslav Takáč zo Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku.

Rokovania so správcami bytov

Podpredseda Asociácie na podporu obnoviteľných zdrojov energie František Bednár zastupuje vlastníkov bytov, ktorí majú vlastný zdroj tepla. Napríklad tepelné čerpadlo alebo plynový kotol. Poukazuje na ďalší problém.

„Títo ľudia sú potrestaní za to, že si urobili svoje kúrenie, a teraz im navyšujú náklady. Čiže oni sa rozhodli, že podajú návrh na neodkladné opatrenie, na súlad vyhlášky so zákonom s tým, aby bola pozastavená jej účinnosť, aby sa to takto už nerobilo,“ hovorí Bednár.

„Hrubo porušuje tých vlastníkov bytov, ktorí už v minulosti sa odpojili od centrálneho vykurovania alebo spoločného vykurovania. Títo by mali podľa tejto novej vyhlášky ešte raz zaplatiť za kúrenie, čo je absurdné,“ upozorňuje energetická ombudsmanka Monika Jankovičová.

Ministerka hospodárstva uznala, že vyhlášku, ktorú pripravila ešte bývalá vláda, treba prehodnotiť. Už za tento rok budeme zrejme počítať náklady na teplo po novom.

„Všetky nejasnosti a nespravodlivosti, ktoré nastali, určite už na rok 2024 by sme chceli, aby boli rozpočítané tak, že všetci budú spokojní. To znamená, že tí čo šetria ušetria a tí čo šetriť nebudú, naopak, neušetria,“ ozrejmila Saková.

Prvé rokovania so správcami bytov má ministerka Denisa Saková v pláne už v pondelok (3. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko