Na hlavný obsah

Premiéra R. Fica zasiahli štyri výstrely. Polícia pracuje iba s jednou verziou

O podrobnostiach informovali ministri obrany a vnútra po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Premiéra R. Fica zasiahli štyri výstrely. Polícia pracuje iba s jednou verziou
Na snímke v popredí sprava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR/TASR/Pavel Neubauer

Zdravotný stav predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) zostáva po stredajšom (15. 5.) atentáte naďalej vážny. Lekári podávajú pri stabilizácii jeho stavu „extrémne výkony“.

Uviedol to minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) na tlačovom vyhlásení po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Premiéra podľa neho zasiahli štyri strely. Šéf rezortu obrany podotkol, že Robert Fico nie je mimo ohrozenia života.

Polícia pracuje iba s jednou verziou

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) potvrdil, že polícia pracuje iba s jednou verziou.

„Išlo o politicky motivovaný akt. Dôvodmi sú mediálne informácie, s ktorými on disponoval a pracoval. Bolo to zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenie vojenskej pomoci Ukrajine, zásah do verejnoprávnej televízie a odvolanie predsedu Súdnej rady SR,“ doplnil.

Šutaj Eštok tiež informoval, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny. „Rozhodol sa konať, pretože bol nespokojný s výsledkom prezidentských volieb. Ide o podozrivého, ktorý sa zúčastnil viacerých protivládnych protestov. Bol aj súčasťou protestu na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády,“ podotkol.

Rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Na ďalšie informácie uvalili informačné embargo. Minister tiež potvrdil, že všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu.

Polícia podľa ministra preveruje 32 prípadov podozrivých, ktorí na sociálnej sieti schvaľovali atentát na Roberta Fica. „Vo všetkých prípadoch bude konať Národná kriminálna agentúra,“ skonštatoval Matúš Šutaj Eštok.

Fico sa podrobil operácii po tom, ako sa po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v stredu (15. 5.) stal obeťou atentátu.

Podľa očitých svedkov niekto premiéra privolal k davu ľudí, v ktorom bol zrejme aj strelec. Páchateľ – 71-ročný muž z Levíc – na neho vystrelil päťkrát. Polícia ho hneď zadržala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko