Na hlavný obsah

Útok na Roberta Fica na Slovensku nemá obdobu. USA majú s politickým násilím dlhoročné skúsenosti

Biely dom odsúdil útok na Roberta Fica.

Útok na Roberta Fica na Slovensku nemá obdobu. USA majú s politickým násilím dlhoročné skúsenosti
Na snímke Donald Trump a John F. Kennedy. Foto: TASR/AP, Pixabay, koláž RTVS

Biely dom odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Americké veľvyslanectvo v Bratislave údajne kontaktovalo slovenské úrady a ponúklo pomoc. Spojené štáty majú s politickým násilím dlhoročné skúsenosti.

USA sa od skončenia druhej svetovej vojny stali svedkami niekoľkých politicky motivovaných atentátov, ktoré otriasli americkou spoločnosťou.

Politickým útokom v USA sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec:

V novembri 1963 socialista Lee Harvey Oswald zastrelil v Dallase prezidenta Johna F. Kennedyho.

V apríli roku 1968 zase kriminálnik a rasista James Earl Ray zavraždil lídra hnutia za zrovnoprávnenie černochov Martin Luthera Kinga. V tom istom roku o niekoľko mesiacov neskôr zastrelil Palestínčan Sirhan Sirhan počas primárok demokratického prezidentského kandidáta Roberta Kennedyho.

Ďalej v marci 1981 zasiahli guľky do hrude prezidenta Ronalda Reagana, ktorý pokus o atentát prežil. Polícia zatkla Johna Hinckleyho, ktorý chcel údajne útokom spraviť dojem na liberálnu herečku Jodie Fosterovú.

Útoky zasiahli aj inštitúcie

Terčom politického násilia sa stali nielen lídri, ale aj americké inštitúcie. V januári 2021 stúpenci Donald Trumpa napadli americký Kongres v snahe zmariť certifikáciu výsledkov prezidentských volieb.

„Pravdepodobnosť politického násilia pred americkými voľbami a po voľbách je opäť vysoká. Či už Trump vyhrá, alebo prehrá, je tu skupina ľudí, ktorá je pripravená konať. Posmeľuje ich agresívna Trumpova rétorika. Bojím sa, čo sa stane,“ uviedol pre Times Radio politológ Brian Klaas.

Prieskum verejnej mienky PBS mu dáva za pravdu. Až 20 percent Američanov považuje politické násilie za nevyhnutné na dosiahnutie zmien. U republikánov je to 28 percent a u demokratov 12 percent.

Samotný Trump označil útočníkov na Kongres za patriotov a plánuje ich, keď vyhrá voľby, omilostiť. Stupňuje tiež svoje slovné útoky na súdy, momentálne čelí súdnemu procesu v New Yorku a aj médiá.

Politológ Lawrence Evans pre RTVS tvrdil, že Trump prehru vo voľbách nikdy neuzná. „Keď Trump voľby prehrá, očakávam násilie, treba sa mať na pozore,“ dodal.

Liberáli zase obviňujú Trumpa, že je hrozbou pre americkú demokraciu. Emócie na oboch stranách sa stupňujú. Prezidentské voľby sa konajú 5. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál