Na hlavný obsah

Strelec mohol byť pripravený, no zároveň je možné, že zlyhali aj bezpečnostné postupy, myslí si analytik

Situáciu, ktorá nastala v Handlovej, zhodnotil pre RTVS Martin Královič.

Strelec mohol byť pripravený, no zároveň je možné, že zlyhali aj bezpečnostné postupy, myslí si analytik
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Doposiaľ neznámy páchateľ vystrelil na predsedu vlády Roberta Fica. Podľa analytika mohlo ísť o človeka, ktorý bol motivovaný a pripravený zaútočiť na predsedu vlády.

„Zároveň sa to mohlo stať tak, že prišlo k nejakému zlyhaniu bezpečnostných protokolov a bezpečnostných postupov,“ uviedol bezpečnostný analytik Martin Královič. Dodal, že je predbežné a veľmi rýchle polemizovať o tom, k akému konkrétnemu zlyhaniu prišlo. Viac prezradí až samotné vyšetrovanie.

„Ak sa chránená osoba blíži k davu, nepreverených alebo neskontrolovaných ľudí, vo voľne dostupnom priestore, kde sa môže dostať hocikto a s hocičím, je to na otvorenom priestranstve, je to jedna z tých intenzívnych a rizikovejších situácií,“ zhodnotil Královič.

Analytik predpokladá, že sa tento incident zásadne dotkne chránených budov, všetkých chránených osôb, zhromaždení v najbližších dňoch až týždňoch. „Incident veľmi zmení náladu v spoločnosti, veľmi ju vyostruje a v každej sfére budeme vidieť viditeľné zvýšenie bezpečnostných opatrení,“ dodal.

Pozrite si celý rozhovor relácie Aktuálne :24, v ktorom bezpečnostný analytik Martin Královič ozrejmil postupy bezpečnostných zložiek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko