Na hlavný obsah

S Jánom Lacom o brankároch: Škorvánek mohol niektoré momenty s Nemeckom vyriešiť lepšie, Hlavaj zvládol duel s USA parádne

Laco bol v roku 2012 výraznou postavou tímu, ktorý dokráčal za striebrom.

S Jánom Lacom o brankároch: Škorvánek mohol niektoré momenty s Nemeckom vyriešiť lepšie, Hlavaj zvládol duel s USA parádne
Na archívnej snímke slovenský brankár Ján Laco. Foto: TASR - Michal Svítok

V roku 2012 sa brankár Ján Laco výraznou mierou podpísal pod zisk nateraz posledného cenného kovu Slovenska na MS v hokeji a o tri roky neskôr zažil aj fanúšikovský ošiaľ na šampionáte v Ostrave.

Hoci sa bývalý gólman dnes už najrýchlejšiemu kolektívnemu športu nevenuje a trénerská cesta nebola pre neho tou pravou voľbou, duely slovenského národného tímu na majstrovstvách sveta si nenechá ujsť.

„Máme to dobre rozohrané. Postup zo skupiny je vždy cieľ, aby sa vyhlo záchranárskym prácam. Máme dobrý tím na čele s kvalitným trénerským štábom. Myslím si, že skupinu zvládneme. Potom to vo vyraďovacej časti bude len o jednom zápase, podľa ktorého sa napokon meria aj celkový úspech,“ vraví v rozhovore pre spravodajský web RTVS Ján Laco.

Prvý zápas bol pre hráčov ťažký

Slováci vstúpili do šampionátu prehrou s Nemeckom 4:6. Následne svoje zaváhanie naplno odčinili proti Kazachstanu, ktorý zdolali jasne 6:2. V oboch prípadoch sa medzi tri žrde postavila nová posila českého Hradca Králové Stanislav Škorvánek.

„Prvý zápas bol náročný, aj zo strany hráčov nebol úplne ideálny, hoci chlapci bojovali. V druhom dueli už boli suverénne lepší a aktívnejší. Aj pre Škorviho bol prvý duel s Nemcami ťažký. Určité momenty mohol vyriešiť inak a lepšie. Proti Kazachstanu nemal až tak veľa práce, ale v dôležitých momentoch svoj tím podržal,“ hodnotí výkon rodáka zo Žiliny Laco.

Rovnako ako vlani, aj tento rok dostal Samuel Hlavaj príležitosť v bránke až v treťom zápase. Rovnako ako vlani, musel pri svojej premiére na šampionáte čeliť zámorskému celku. A do tretice, rovnako ako vlani Kanaďania, aj tento rok Američania vyslali na jeho bránku 43 striel.

Najdôležitejší je však rozdiel, že Hlavaj tentokrát vychytal dvojbodové víťazstvo. „Bolo vidieť, že Samo mal v zápase veľa energie a chuti. Bolo cítiť, ako si ho užíval. V kľúčových momentoch predviedol ťažké a dôležité zákroky. Zaslúžene bol najlepším hráčom zápasu,“ vyzdvihuje Laco výkon 22-ročného gólmana, ktorý v prvých dvoch tretinách inkasoval len jediný gól z tridsiatich striel.

V tej záverečnej vyťahoval puk zo svojej siete až trikrát, pričom čelil jedenástim strelám. Hlavajovi sa však podľa Laca nedá nič vyčítať.

„ Američania nás dostávali pod enormný tlak. Práve vo chvíľach, keď je mužstvo pod tlakom, vždy vzniknú situácie, pri ktorých si človek povie, že ich mohol vyriešiť inak. Tento zápas s USA ukázal, ako funguje tím. Nikdy to nie je len o brankárovi, obrancoch alebo útočníkoch. Musí to to všetko fungovať spolu, čo sa aj počas dvoch tretín dialo. V tretej tretine sme sa zbytočne stiahli a neboli takí aktívni. Američania nás dostali pod tlak, z ktorého vyplynuli aj tie góly. Možno vyzerali ľahko, ale všetko to boli ťažké situácie. Opakujem, Samuel zvládol duel parádne,“ ponúka svoj pohľad účastník dvoch olympijských hier.

Koho by mal trénerský tím postaviť medzi tri žrde v nasledujúcom dueli sa Laco neodváži predpovedať. Prácu a rozhodnutia mužov, ktorí držia taktovku nad slovenským celkom, však hodnotí pozitívne.

„ Po prvom dueli možno každý očakával, že proti Kazachstanu pôjde do bránky Hlavaj. Tréneri však mali jasný plán, ako budú v úvodných dueloch nasadzovať brankárov bez ohľadu na výsledok. Hlavaj vedel, že pôjde do tretieho zápasu, na čo sa pripravil. Trénerský tím odviedol skvelú prácu, čo im obaja gólmani v dobrom vrátili,“ dodáva odchovanec Liptovského Mikuláša a pripomína, že Slovensko má v zálohe aj tretieho kvalitného brankára Mateja Tomeka.

Duely s papierovo ľahšími tímami bývajú zradné

Slováci majú po zápase so Spojenými štátmi americkými voľný deň. Po ňom ich, v porovnaní s Američanmi, čaká kvalitatívne úplne iný súper. Tím Poľska je na šampionáte v pozícii nováčika, ktorý sa do elitnej kategórie vrátil po 22 rokoch.

„Tieto duely bývajú veľmi zradné. Papierové predpoklady sa vždy neprenášajú na ľad. Často to býva tak, že keď tieto tímy nezlomíte v prvej tretine tromi či štyrmi góly, tak z duelu vie byť dráma. Tak, ako sme my proti USA neboli favoritmi, tak rovnako to môže byť z opačnej strany. Slabšie mužstvá sa vedia vždy na silného súpera namotivovať. Dôležité je, aby si chalani uvedomili, že ich čaká veľmi ťažký zápas a nesmú podceniť ani jednu sekundu,“ varuje najlepší brankár majstrovstiev sveta 2012.

Na MS sa nedá pripraviť

Škorvánek a Hlavaj štartujú na svojich druhých seniorských MS. Obaja debutovali vlani v lotyšskej Rige a v konečnom zúčtovaní patrili medzi najpríjemnejšie prekvapenia slovenského tímu.

„Premiérový ročník je pre hráčov vždy zaujímavý a emočne vnímaný inak. Ako prvé treba povedať, že obaja sú profesionáli. Mali dobré sezóny a aj preto sú v reprezentácii a dá sa na nich spoľahnúť. Či je to prvý alebo druhý ročník, na MS sa podľa mňa nedá byť pripravený. Je to krátky turnaj, ktorý môže akokoľvek vystreliť. Treba byť len dobre psychicky a mentálne pripravený. Je to turnaj za odmenu, ktorý si treba užiť. S tým potom prídu aj dobré duely a výsledky,“ konštatuje člen All-star tímu zo šampionátu v roku 2012.

Počas hymny mal Laco zimomriavky

Hokejový šampionát sa do Ostravy vrátil po deviatich rokoch. Keď tretie najväčšie české mesto hostilo turnaj v edícii 2015, súčasťou tímu bol aj Laco. Rovnako ako vtedy, aj teraz si fanúšikovia zo Slovenska urobili na severovýchode Česka domáce prostredie.

„Niekedy môžu byť plné tribúny aj zväzujúce. Musím však priznať, že včera som mal po dueli s USA zimomriavky, keď celý štadión spieval hymnu. To sú presne tie momenty pre hráčov a fanúšikov, pre ktoré sa to oplatí robiť. Hoci nám to v roku 2015 v Ostrave nevyšlo všetko tak, ako sme chceli, fanúšikovia aj vtedy vytvorili skvelú atmosféru,“ uzatvára Laco.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport