Na hlavný obsah

Bombová hrozba na bratislavskej univerzite: Prípad prevzala NAKA, budovu evakuovali

Polícia prehľadáva priestory školy.

Bombová hrozba na bratislavskej univerzite: Prípad prevzala NAKA, budovu evakuovali
Preverujú hrozbu súvisiacu s e-mailom. Foto: FB/Mestská polícia Bratislava

Prípad bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou (STU) na Vazovovej ulici v Bratislave si prevzala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Po vykonaní prvotných úkonov bude vyšetrovateľ tento skutok právne kvalifikovať.

Pre bombovú hrozbu nahlásenú v jednej z budov Slovenskej technickej univerzity zasahovali mestskí aj štátni policajti, uzavrieť museli premávku na Vazovovej ulici v centre Bratislavy. Priestory školy aktuálne kontrolujú policajti. Informuje o tom bratislavská mestská polícia na sociálnej sieti.

„E-mailová hrozba súvisiaca s Technickou univerzitou na Vazovovej ulici prišla na viacero adries mestskej polície,“ uviedla mestská polícia na sociálnej sieti.

Hovorca univerzity Juraj Rybanský pre TASR potvrdil, že ide o bombovú hrozbu, ktorá sa týka budovy rektorátu na Vazovovej 5. Budovu podľa jeho slov evakuovali polícia vykonáva úkony.

„Prípad si prevzala NAKA, po vykonaní prvotných úkonov bude vyšetrovateľ tento skutok právne kvalifikovať. O vývoji situácie budeme verejnosť pribežne informovať,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

V školách chýbajú evakuačné manuály

Školy by potrebovali manuál, ako postupovať pri bombových vyhrážkach, aké zažili posledné dni. Takéto pokyny podľa riaditeľov chýbajú. Situáciu preto mnohí vzali do vlastných rúk a nastavujú si postupy sami. Rezort vnútra sľubuje, že už opatrenia pripravuje,/ investuje aj do lepšieho zabezpečenia škôl.

„Dva dni po týchto udalostiach sme si skúsili evakuovať školu, pri pokojnom a usmernenom režime. Chceli sme vedieť novú evakuáciu, ako by sa to dalo urobiť lepšie,“ uviedla Erika Drgoňová zo Združenia základných škôl Slovenska.

Polícia teraz úzko komunikuje s riaditeľmi škôl. Podľa viceprezidenta PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislava Polakoviča sa v blízkej budúcnosti musí stanoviť model, ako sa spôsob evakuácie odprezentuje. A to aj s ohľadom na mentálne zdravie žiakov.

„Lebo je v tomto momente najdôležitejšie, ako prebieha a ako sa to podá žiakom, aby to u nich nespôsobilo traumatické zážitky,“ skonštatoval .

„Vyčlenili značné prostriedky, hovoríme o miliónoch eur, na kamerové systémy, ktoré budú pre jednotlivé mestá a obce s dôrazom práve na umiestnenie kamier pri školách,“ dodala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská (Hlas-SD).

Hrozbe na STU v Bratislave aj evakuačným plánom sa v Správach RTVS venoval redaktor Silvester Roštár:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny