Na hlavný obsah

Kauza režiséra Romana Polanského: Žalobu v prípade sexuálneho napadnutia zamietli

Herečka, ktorá režiséra obvinila, sa odvolá.

Kauza režiséra Romana Polanského: Žalobu v prípade sexuálneho napadnutia zamietli
Na snímke zľava režisér Roman Polanski a herečka Charlotte Levis. Foto: TASR/Radovan Stoklasa, AP

Súd v Paríži v utorok (14. 5.) zamietol žalobu na režiséra Romana Polanského. Ten označil herečku Charlottu Lewisovú za klamárku po tom, čo ho obvinila zo sexuálneho napadnutia.

Súd však nerozhodoval o pravdivosti výroku herečky, uviedla agentúra Reuters. Polanského obhajoba verdikt privítala, Lewisová sa chystá odvolať. Podľa Polanského advokátky Delphine Meilletovej súd uznal právo obhajovať sa pred obvinením.

Polanski v rozhovore, ktorý vydal v decembri 2019 magazín Paris Match, označil obvinenie zo sexuálneho napadnutia, ktoré zverejnila Lewisová, za „hanebné lži“. Lewisová neskôr na režiséra podala žalobu za ohováranie.

Lewisová: Pre nás to nekončí

Lewisová v roku 2010 tvrdila, že ju známy režisér sexuálne zneužil „najhorším možným spôsobom“ v roku 1983, keď sa zúčastnila výberu hercov pre jeho film Piráti. To však Polanski odmietol. Jeho obhajoba napríklad poukázala, že Lewisová aj po údajnom napadnutí Polanského v tlači chválila.

Dvadsaťdeväťročný režisér sa na dnešnom pojednávaní na súde nezúčastnil. „Pre nás to nekončí,“ uviedla Lewisová po zverejnení rozsudku, proti ktorému sa mieni odvolať.

Polanski počas svojej dlhej režisérskej kariéry čelil opakovane obvineniam zo sexuálneho napadnutia žien. Režisér snímky Rosemary má bábätko či Pianista sa v roku 1977 priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom. Poprel ale, že by išlo o znásilnenie.

Režisér vtedy uzavrel s prokuratúrou dohodu, na základe ktorej si mal odsedieť 90 dní. Neskôr však utiekol do Európy v obave, že sudca napriek dohode dospeje k prísnejšiemu verdiktu. Na styk s maloletou totiž kalifornské zákony vtedy pozerali ako na znásilnenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet