Na hlavný obsah

Žiakom tvrdila, že Rusi napadli Ukrajinu oprávnene. Český súd oslobodil obvinenú učiteľku

Učiteľka sa chce do školy vrátiť ako riaditeľka.

Žiakom tvrdila, že Rusi napadli Ukrajinu oprávnene. Český súd oslobodil obvinenú učiteľku
Učiteľka Martina Bednářová. Foto: ČTK/Profimedia/Kamaryt Michal

Český súd oslobodil učiteľku Martinu Bednářovú, ktorá po vpáde Ruska na Ukrajinu tvrdila žiakom, že vinná je Ukrajina a Rusi tam vtrhli oprávnene, ale aj že ukrajinskí nacisti zaživa sťahovali z kože deti. Podľa odvolacieho súdu jej správanie bolo neetické, ale trestnoprávny skutok to nebol. Štátny zástupca uvažuje o odvolaní.

Už prvostupňový súd učiteľku oslobodil a skonštatoval, že dostatočným trestom za jej výroky bolo prepustenie zo zamestnania. Na odvolací súd prišla Bednářová s presvedčením o svojej nevine.

„Na všetkom trvám a všetko, čo som na hodine povedala, som zdokumentovala. Predložila som nevyvrátiteľné dôkazy,“ vyhlásila učiteľka.

Aj odvolací súd Bednářovú oslobodil. Štátny zástupca Ondřej Šťastný je presvedčený, že by mala niesť trestnoprávnu zodpovednosť. „Tie výroky sú závažné a obsahom spadajú do oblasti trestného práva. V duchu takzvanej brániacej sa demokracie sa Česká republika má brániť aj trestnoprávnymi prostriedkami,“ uviedol.

Bednářová vystupovala sebavedome aj po vynesení rozsudku. „Ja som minule povedala, že do školy sa vrátim ako riaditeľ,“ poznamenala. Učiteľka chcela súdne zrušiť aj svoju výpoveď zo školy. Ten súd ale prehrala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál