Na hlavný obsah

Podnikateľ Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest v desiatkach tisícoch eur

Ak ho neuhradí, hrozí mu väzenie.

Podnikateľ Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest v desiatkach tisícoch eur
Na snímke podnikateľ Michal Suchoba. Foto: TASR/Martin Baumann

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil za podplácanie podnikateľa Michala Suchobu. V roku 2018 odovzdal 70-tisíc eur kajúcnikovi Ľudovítovi Makóovi. Vtedajší šéf kriminálneho úradu finančnej správy za peniaze zmaril vyšetrovanie spoločnosti, v ktorej mal Suchoba podiel.

Samosudca Ján Buvala prijal dohodu o vine a treste v kauze Mýtnik pre Michala Suchobu. Ten dostal peňažný trest vo výške 90-tisíc eur.

Obvinený Ľudovít Makó, vtedajší riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy, mal na Národnej kriminálnej agentúre zabezpečiť, aby sa zastavilo vyšetrovanie spoločnosti Medusa Group, ktorá má viaceré gastroprevádzky.

„Suma bola následne Ľudovítom Makóom použitá ako úplatok pre ďalšie osoby za vybavenie a riešenie vecí týkajúcich sa spoločnosti Medusa Group s.r.o. Tým spáchal prečin podplácania,“ uviedol Buvala.

Medzi verejnosťou sedel na súde aj advokát Michal Mandzák, ktorý v kauze Mýtnik zastupuje iných obvinených. Dlhodobo spochybňuje svedkov v kauzách Mýtnik a Daniari. Žiadal súd, aby dohodu o vine a treste pre Michala Suchobu neprijal. Zároveň podal sťažnosť na generálnej prokuratúre.

„Je to v podstate fenomén poslednej doby, že advokáti chodia takýmto spôsobom zasahovať do verejných zasadnutí, ktoré sa ich netýkajú. Hoci oni sa tvária, že sa ich teda týkajú,“ povedal prokurátor generálnej prokuratúry Michal Šúrek.

Do rozsudku ešte môže zasiahnuť minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a podať špeciálne dovolanie.

Ak odsúdený Suchoba nezaplatí peňažný trest vo výške 90-tisíc eur, bude musieť nastúpiť na výkon trestu odňatia slobody. Súd mu ho v takom prípade vymeral na dĺžku šesť mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko