Na hlavný obsah

Ticho okolo potratovej tabletky: Ministerka zdravotníctva sa nerozhodla, či ju povolí alebo nie

Jej rozhodnutie závisí aj od diskusie s koaličnými partnermi.

Ticho okolo potratovej tabletky: Ministerka zdravotníctva sa nerozhodla, či ju povolí alebo nie
Ilustračná snímka interrupčnej tabletky. Foto: RTVS

Ani po polroku vo vedení rezortu zdravotníctva sa ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nerozhodla, či tzv. potratovú tabletku povolí alebo nie. Tvrdí, že ide o citlivú tému a jej rozhodnutie závisí aj od diskusie s koaličnými partnermi.

Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, kde sa interrupcia nevykonáva tabletkou, ale chirurgickým zákrokom. Podľa gynekológov je rizikovejší, robí sa v narkóze a môže spôsobiť viaceré komplikácie.

„Pokiaľ zákon dovoľuje robiť interrupcie, tak ako to dovoľuje u nás, potom by malo byť povolené ich robiť k pacientke najšetrnejším spôsobom. Spôsobom, ktorý prináša so sebou najmenej komplikácií, a to je táto potratová tabletka. O tom niet pochýb,“ povedal prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti SLS Martin Redecha.

Legalizácii potratovej tabletky na Slovensku sa v Správach RTVS venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Ministerka sa ešte nerozhodla

Ministerka zdravotníctva sa vo februári vyjadrila, že nevidí dôvod, prečo by sa takejto forme prerušenia tehotenstva malo brániť. Po polroku vo funkcii sa však stále nerozhodla, či potratovú tabletku zlegalizuje.

„Potrebujem, aby toto rozhodnutie prešlo aj nejakou diskusiou koaličných partnerov. Keď prejde táto diskusia na koaličnej rade, tak potom k tomu zaujmeme stanovisko,“ uviedla ministerka Dolinková.

„Pokiaľ by k tomu rozhodnutiu malo dôjsť bez súhlasu koaličnej rady, tak je to rozbuška, ktorá si myslím, že nestojí tejto vládnej koalícii za to, aby sa realizovala,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Na prípadné zavedenie potratovej tabletky nestačí podľa opozičného poslanca Mareka Krajčího (Slovensko, Za ľudí, KÚ) zmeniť vyhlášku.

„Naša ústava jasne hovorí, že život je hodný ochrany už pred narodením a nikto nesmie byť pozbavený života. Akékoľvek pozbavenie života je možné uskutočniť iba s konaním, ktoré definuje zákon, tak aby nebolo trestné. To znamená, že v tejto veci treba novelizovať zákon,“ priblížil.

„Prerušenie tehotenstva medikamentózne musí prebiehať v zdravotníckom zariadení. Nie je to tak, ako by si to ľudia mohli predstaviť, že v lekárni si kúpi nejakú tabletku a bude si tak meniť svoj život. Takže áno, ja osobne by som za to zahlasoval,“ povedal predseda zdravotníckeho výboru parlamentu Vladimír Baláž (Smer-SD).

Silné postavenie KDH

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková z SaS predložila návrh zákona, pri ktorom by lekár mohol potrat vykonať medikamentózne v prípade, ak ide o odumretie plodu a ak žena tvrdí, že bola znásilnená, čo preukáže potvrdením o podaní trestného oznámenia. Z rokovania ho však stiahla. Nádej vkladá do ministerky, že potratovú tabletku presadí ona.

„Keď som sa s jednotlivými aktérmi rozprávala o tejto téme, tak u tých, u ktorých by ste to nepovedali, naozaj prekvapili tým, že si vedia predstaviť akceptovanie odborného stanoviska. Na druhej strane pán Fico teraz vo veľkej miere rokuje s KDH, u ktorých by to mohol byť problém,“ uviedla Bittó Cigániková. KDH v reakcii uviedlo, že zavedenie potratovej tabletky odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko