Na hlavný obsah

Trestné právo nerozlišuje medzi podnecovaním nenávisti na internete a na verejnosti, upozorňuje advokát

Rudolf Cádra podotkol, že z hľadiska trestu odňatia slobody je hranica rovnaká.

Trestné právo nerozlišuje medzi podnecovaním nenávisti na internete a na verejnosti, upozorňuje advokát
Na snímke advokát Rudolfa Cádra. Foto: RTVS

Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní poslal na tri mesiace do väzenia muža, ktorý priamo pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici schvaľoval útok na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD).

Prokurátor na neho podal obžalobu za prečin schvaľovania trestného činu. Rozsudok je právoplatný a Ivan Č. si trest odsedí v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia.

„Ide o prečin, ktorý môžu prejednať v superrýchlom konaní. Ak je páchateľ do 48 hodín od zadržania odovzdaný sudcovi, tak ten rozhodne o jeho zadržaní a prípadne rozhodne trestným rozkazom o vine a treste,“ uviedol to v pondelok (20. 5.) advokát Rudolf Cádra v RTVS.

Podľa neho sú na tomto prípade dve zaujímavosti: „Že je rozhodnutie právoplatné a aj to, že bol zaradený do druhého stupňa stráženia. Do druhého stupňa je páchateľ zaradený štandardne vtedy, ak bol v posledných desiatich rokoch vo výkone trestu za úmyselný trestný čin. Čo teda môže naznačovať niečo o páchateľovi.“

Rudolf Cádra dodal, že páchateľ zrejme s trestom súhlasil, keďže je rozhodnutie právoplatné.

Trestné právo nerozlišuje medzi podnecovaním nenávisti na internete a na verejnosti. „Z hľadiska Trestného zákona je to trestný čin, ktorý bol spáchaný verejne,“ uviedol Cádra.

Pri osobnom styku však Trestný zákon uvádza jeden rozdiel. „Aby to v takomto prípade bolo spáchané verejne, tak je tam podmienka, aby výrok bol prednesený pred viac ako dvomi osobami,“ doplnil advokát.

Z hľadiska trestu odňatia slobody je hranica rovnaká. „Súd môže samozrejme zvážiť okolnosti, za ktorých bol spáchaný a koľko adresátov to mohlo zasiahnuť,“ vysvetlil Rudolf Cádra.

Polícia krátko po atentáte na premiéra, keď sa začali šíriť dezinformácie ohľadom streľby a útočníka a ďalšie nenávistne komentáre, avizovala, že podnikne voči tomu kroky.

Polícia prečiny môže riešiť skráteným vyšetrovaním

„Takéto trestné činy sú spravidla prečinmi, čiže umožňujú superrýchle konanie a rýchle odsúdenie. Polícia má totožné právne prostriedky ako pri ostatných trestných činoch, to znamená, že ich môže riešiť aj tzv. skráteným vyšetrovaním,“ povedal.

Vysvetlil, že pri skrátenom vyšetrovaní má polícia zjednodušené niektoré úkony, napríklad môže vypočuť svedkov, ktorí neboli priamo na mieste činu, poverený príslušník má možnosť spísať dôkazy, ktoré je potrebné vykonať na súde.

„Podľa zákona by malo byť vykonané do dvoch mesiacov,“ uzavrel advokát Rudolf Cádra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko