Na hlavný obsah

Ukrajinci napadli ruské čiernomorské základne, hlásia ruské úrady

Náletu dronov podľa agentúry Interfax čelilo aj ruské prístavné mesto Novorossijsk.

Ruská obrana Sevastopolu na anektovanom Kryme čelila rozsiahlemu útoku vzdušných a námorných dronov, teda bezpilotných lietadiel a bezposádkových plavidiel. Oznámil to podľa tlačových agentúr ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev.

Náletu dronov podľa agentúry Interfax čelilo aj ruské prístavné mesto Novorossijsk, ktoré je ďalšou základňou ruskej Čiernomorskej flotily, decimovanej ukrajinskými útokmi. Terčom náletu ukrajinských dronov sa stala aj rafinéria v Tuapse na juhu Ruska, kde vypukol požiar.

„Sily protivzdušnej obrany, flotily a zoskupenia vojsk obrany Krymu v rôznych častiach Sevastopola pokračujú v ničení bezpilotných lietadiel a tiež bezposádkových člnov,“ uviedol gubernátor podľa agentúry TASS.

Neskôr na sociálnej sieti poďakoval vojakom za to, že sa im rozsiahly útok podarilo odraziť. „Zničené boli desiatky bezpilotných lietadiel a viac ako päť bezposádkových člnov,“ tvrdil a dodal, že útok si podľa záchranárov nevyžiadal žiadnych zranených.

Nad Novorossijskom zostrelila protivzdušná obrana desať dronov. Nálet sa podľa predbežných informácií zaobišiel bez obetí a zranení, oznámil gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondraťjev.

Drony podľa neho útočili na civilné objekty a padajúce trosky miestami spôsobili požiare, ktoré sa hasia, napísala agentúra Interfax.

Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach okamžite preveriť z nezávislých zdrojov.

Obyvatelia Novorossijska hlásili aspoň 19 výbuchov. Terčom náletu mohol byť prístav a sklady s ropou, poznamenala ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí.

Útoky na rafinérie

Dva ukrajinské drony v piatok (17. 5.) zaútočili na rafinériu v Tuapse, po páde jedného stroja vypukol požiar, ktorý hasili špeciálne sily. Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený, uviedol krízový štáb v Krasnodarskom kraji, kde spomínaná rafinéria leží. Úrady tvrdia, že majú požiar pod kontrolou.

Na túto rafinériu spoločnosti Rosnefť zaútočili drony už na začiatku roka a vyradili ju na týždne z prevádzky.

Terčom útoku dronov sa minulý mesiac stala iná rafinéria v Krasnodarskom kraji, v Slavjansku, pripomenul na svojom webe denník Kommersant.

Moskva minulý mesiac vymenovala viceadmirála Sergeja Pinčuka za nového veliteľa Čiernomorskej flotily. Hlavným veliteľom ruského vojenského námorníctva sa stal admirál Alexander Moisejev a veliteľom Severnej flotily viceadmirál Konštantín Kabancov.

Oficiálne príčiny výmeny veliteľov vojenského námorníctva neoznámili, upozornila ruská redakcia BBC a dodala, že predchádzajúceho veliteľa vojenského námorníctva Nikolaja Jevmenova odvolali po sérii potopení lodí Čiernomorskej flotily ukrajinskými bezposádkovými plavidlami.

Ruské námorníctvo počas ruskej invázie na Ukrajinu utrpelo ťažké straty v Čiernom mori. Zatiaľ najhorším zásahom bolo potopenie krížnika Moskva v apríli 2022. Spolu Ukrajina za dva roky vojny s Ruskom potopila alebo vážne poškodila približne dve desiatky ruských vojnových lodí, uviedla predtým stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. To podľa stanice predstavuje asi tretinu celej Čiernomorskej flotily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet