Na hlavný obsah

Unikátny nález poľského pestovateľa malín. Na poli našiel nástroj z doby kamennej

Nález si vyfotil a snímku poslal pamiatkovému úradu.

Unikátny nález poľského pestovateľa malín. Na poli našiel nástroj z doby kamennej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pestovateľ malín v obci Potok Górny na východe Poľska pri trhaní buriny medzi kríkmi našiel kus kameňa, ktorý mu tvarom pripomínal sekeru. Nález si vyfotil a snímku poslal elektronickou poštou pamiatkovému úradu.

Na miesto potom dorazili archeológovia, ktorí potvrdili, že ide pravdepodobne o nástroj, ktorý ľudia používali v mladšej dobe kamennej, v prvej polovici tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Informovali o tom poľské médiá.

Nálezy podobných predmetov sú v regióne veľmi zriedkavé, povedal serveru Lublin112.pl Dariusz Kopciowski, ktorý má v Lublinskom vojvodstve na starosti starostlivosť o historické pamiatky. Podobné nástroje sa zvyčajne nachádzajú v hroboch, ale občas sa vyskytnú aj vo voľnej prírode, bez súvislosti s ďalšími nálezmi.

Nájdená časť sekerky je dlhá asi 6,5 centimetra, pôvodne ale bola dlhá 19 až 20 centimetrov, išlo teda o pomerne veľký nástroj. Podobné nálezy sa predtým vyskytli na východe Lublinského vojvodstva či na Ukrajine, ale tento pochádza z okolia okresného mesta Bilgoraj, ktoré leží na juhozápade vojvodstva.

Server tiež uviedol, že mnoho nálezov v archeológii, aj mimoriadne dôležitých, býva často dielom náhody. V tomto prípade nález v podobe kamennej sekerky skončí v múzeu v Bilgoraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet