Na hlavný obsah

Vzácny gotický kalich bol v múroch trnavskej baziliky skrytý vyše 70 rokov

Chcú ho mať na zozname národných kultúrnych pamiatok.

Vzácny gotický kalich bol v múroch trnavskej baziliky skrytý vyše 70 rokov
Nájdený gotický kalich zo 16. storočia. Foto: RTVS

V múroch Baziliky sv. Mikuláša v Trnave našli stavbári ukrytý gotický kalich zo 16. storočia. Rektor kostola predpokladá, že ho tam ukryli veriaci pred komunistickým režimom na začiatku 50. rokov minulého storočia. Dnes ho chce mať pamiatkový úrad v zozname národných kultúrnych pamiatok.

Pri osekávaní vonkajšej fasády severnej veže Baziliky sv. Mikuláša v Trnave našli stavbári v múre kalich zabalený v obálke. O jeho existencii farnosť dovtedy nevedela.

„Usudzujeme, že to mohli byť 50. roky, kedy vlastne v čase perzekúcie cirkvi bola veľká neistota, čo bude sa diať s cirkvou. Vtedy sa tieto vzácne pamiatky schovávali,“ vysvetlil rektor Baziliky sv. Mikuláša v Trnave Jozef Gallovič.

Pozlátený strieborný neskorogotický kalich pochádza z roku 1520. „Veľkou vzácnosťou na ňom je ornamentálna ozdoba robená veľmi jemnou zlatníckou technikou. Zdobia ho brúsené kamene. Pekným ikonografickým prvkom je šesť figúrok svätcov v spodnej časti,“ uviedla odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu v Trnave Žofia Geričová.

Nájdený kalich po vyše 70 rokoch opäť slúži svojmu účelu. Kňazi ho používajú pri omši. „Budeme iniciovať jeho zapísanie za národnú kultúru pamiatku,“ dodala Geričová.

Veriacich v trnavskej bazilike už jeden nález v nedávnej minulosti prekvapil. V organovej skrini bola ukrytá monštrancia z 18. storočia. „Našla sa tiež tak náhodou pri oprave organu,“ priblížil Jozef Gallovič.

Nálezu stavbárov v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venoval redaktor Miroslav Lyko:

Obava predstaviteľov cirkvi

Podľa historika z Ústavu pamäti národa Františka Neupauera prax ukázala, že obava predstaviteľov cirkvi pred komunistickým režimom bola oprávnená.

„Predstavitelia totalitného režimu otvárali aj truhly, sarkofágy rehoľníkov – františkánov v Kremnici. Hľadali či tam niečo neskrývajú. Z tohto pohľadu to, že niekto ukryl niektoré veci, tak vďaka tomu sa mnohé zachovali,“ vysvetlil Neupauer.

Oprava veží trnavskej baziliky pokračuje ďalej. Pamiatkari hovoria, že postupne dostáva pôvodnú podobu z gotického obdobia. Rektor baziliky sľubuje, že na vrchol veží takmer po 200 rokoch opäť osadia kríže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny