Na hlavný obsah

USA uvalili ďalšie sankcie na stovky osôb a firiem v Rusku

Vzťahujú sa aj na niektoré čínske firmy.

USA uvalili ďalšie sankcie na stovky osôb a firiem v Rusku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v stredu (1. 5.) uvalili nové sankcie na stovky osôb a právnických subjektov. Podľa agentúry Reuters súvisia hlavne s ruskou vojnou proti Ukrajine a mieria proti obchádzaniu predchádzajúcich západných sankcií, napríklad prostredníctvom čínskych subjektov.

Sankcie vyhlásené ministerstvom financií sa tak vzťahujú aj na 20 firiem so sídlom v Číne a v Hongkongu. Zahŕňajú taktiež takmer 60 subjektov v Rusku, Azerbajdžane, Belgicku, Turecku, Spojených arabských emirátoch a na Slovensku, ktoré vinia z toho, že Moskve umožňujú „získavať zúfalo potrebnú technológiu a vybavenie zo zahraničia“.

„Ministerstvo financií sústavne varovalo, že spoločnosti budú čeliť významným dôsledkom za poskytovanie materiálnej podpory ruskej vojne. USA ich (sankcie) dnes uvaľujú na takmer 300 cieľov,“ uviedla vo vyhlásení šéfka rezortu Janet Yellenová.

Nové sankcie uvalili tiež na tri osoby v súvislosti so smrťou ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Takmer 200 sankcionovaných subjektov uvádza ministerstvo financií, zatiaľ čo ministerstvo zahraničia ich označilo viac ako 80, uviedol agentúra Reuters.

Sankcie ďalej mieria napríklad proti spoločnostiam spojeným s ruským projektom na ťažbu zemného plynu a výrobu skvapalneného zemného plynu LNG 2 v Arktíde. Uvalili ich tiež na ruskú leteckú spoločnosť Pobeda, čo je nízkonákladová divízia Aeroflotu, píše Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet