Na hlavný obsah

Americká snemovňa po mesiacoch schválila pomoc Ukrajine, ide o vyše 60 miliárd dolárov

Informovala o tom televízia CNN.

Americká snemovňa po mesiacoch schválila pomoc Ukrajine, ide o vyše 60 miliárd dolárov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu (20. 4.) balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). Informovala o tom televízia CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po schválení pomoci Ukrajine uviedol, že je vďačný Snemovni reprezentantov USA za rozhodnutie, ktoré udrží chod dejín na správnej ceste.

Reagoval aj Kremeľ. Uviedol, že schválenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu Snemovňou reprezentantov USA len zabije ešte viac Ukrajincov kvôli kyjevskému režimu, píše AFP.

Je to jasný signál Moskve, uviedla EÚ

Šéf NATO Jens Stoltenberg privítal schválenie balíka pomoci pre Ukrajinu v americkej Snemovni reprezentantov, podľa EÚ je schválenie jasným signálom Moskve.

Členovia snemovne hlasovali o troch návrhoch zákonov vyčleňujúcich celkovo vyše 95 miliárd dolárov na pomoc Ukrajine, Izraelu a spojencom USA v indo-tichomorskom regióne. Prijali ich spolu so zákonom týkajúcim sa priorít zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti.

Balík štyroch zákonov teraz pošlú Senátu, kde je schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, pripomína agentúra AP.

Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia.

Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia.

V prípade Izraela je pomoc zameraná na posilnenie obrany

V prípade Izraela je nová pomoc USA za 26,4 miliardy dolárov zameraná najmä na posilnenie jeho systému protivzdušnej obrany. Zakazuje tiež vyplatenie financií Agentúre OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA).

Balík pre indo-pacifický región zahŕňa opatrenia proti krokom Číny, na vývoj ponorkovej infraštruktúry a vojenskú pomoc pre Taiwan a ďalších kľúčových spojencov USA v oblasti.

Zákon o posilnení národnej obrany obsahuje okrem iného sankcie voči Iránu a umožňuje vláde zhabať zmrazené ruské aktíva v USA a poslať ich Ukrajine. Dáva tiež čínskemu vlastníkovi sociálnej siete TikTok deväť mesiacov na to, aby ju predal, inak bude táto sieť v USA zakázaná.

Senát Spojených štátov odobril balík pomoci s podobnými opatreniami, aké schválila snemovňa, už vo februári. V dolnej komore Kongresu ho však blokovali krajne pravicoví republikáni. Predseda snemovne Mike Johnson čelil rastúcemu tlaku Bieleho domu aj viacerých kongresmanov, aby dal o balíku hlasovať. Po oznámení, že tak tento týždeň urobí, ho časť republikánskych kolegov vyzýva, aby odstúpil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet