Na hlavný obsah

Bombové vyhrážky boli pravdepodobne kybernetickým útokom. Polícia skontrolovala všetky ohrozené školy

Utorkové hrozby varovali pred bombami nielen na školách.

Bombové vyhrážky boli pravdepodobne kybernetickým útokom. Polícia skontrolovala všetky ohrozené školy
Foto: RTVS

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude vo štvrtok (9. 5.) plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých bol v utorok (7. 5.) nahlásený bombový útok. Nie sú v bezprostrednom ohrození, preto nie je nevyhnutné pristúpiť k ich zatvoreniu.

Školy podľa viceprezidenta Policajného zboru SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislava Polakoviča skontrolovali pyrotechnici a špeciálne vycvičené psy, žiadne výbušniny však nenašli. „Urobili prehliadky, správy z e-mailov sa nepotvrdili,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

Podľa predbežných zistení polície išlo v prípade hlásení o bombovej hrozbe o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby. Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva školstva SR.

„Ďakujeme všetkým riaditeľom, učiteľom a zamestnancom škôl za zodpovedný prístup a pomoc pri zvládaní krízovej situácie. Policajnému zboru patrí vďaka za profesionálne nasadenie, podporu a spoluprácu,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Zároveň sa poďakoval rodičom za pochopenie a dôveru. Rezort školstva je v kontakte s políciou a ministerstvom vnútra. Situáciu monitoruje a je pripravený robiť všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a integrity vzdelávacieho systému na Slovensku.

Útoky tohto typu podľa ministra jasne ukazujú, prečo je nevyhnutné zvyšovať odolnosť štátu voči hybridným hrozbám. „Charakter útokov tohto typu je výzvou, pretože môžu vyvolať strach, spôsobiť škody či prerušiť vzdelávanie detí,“ zdôraznil.

Rezort školstva bude podľa neho plniť záväzok z programového vyhlásenia vlády o zvyšovaní odolnosti voči hybridným hrozbám. „Od apríla napríklad na ministerstve funguje útvar strategickej komunikácie, chystané investície do digitálnej infraštruktúry škôl sa zamerajú aj na oblasť kybernetickej bezpečnosti,“ uzavrel odbor komunikácie MŠVVaM

Kurilovská o hrozbe na školách

Pred stredajším (8. 5.) rokovaním vlády reagovala na utorkové (7. 5.) bombové hrozby, ktoré prerušili prevádzku škôl, aj štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská.

Uistila, že rezort vnútra i ministerstvo školstva sa dôsledne zaoberajú situáciou. „Zatiaľ, ako sme sa rozprávali aj s predstaviteľmi rezortu školstva, nie je taká situácia, aby deti vo štvrtok nemali ísť do školy,“ uviedla Kurilovská.

Potvrdila, že v utorok (7. 5.) boli uskutočnené všetky prehliadky. „Dnes sa, našťastie, nič nedeje, no operatíva je, samozrejme, v pohotovosti,“ upozornila pred začiatkom rokovania kabinetu.

Kurilovská na tlačovej konferencii zdôraznila, že vo štvrtok (9. 5.) bude v blízkosti škôl viac policajtov. „Každá základná aj stredná škola má svojho policajta, na ktorého sa môže kedykoľvek obrátiť aj v takýchto situáciách,“ dodala.

Zopakovala, že na odhalení páchateľa intenzívne pracujú a urobia všetko preto, aby ho dochytili čo najrýchlejšie. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). Začali trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie.

Utorkové hrozby varovali pred bombami nielen na školách, ale aj v budovách bánk či predajniach elektrotechniky.

Vypočujte si TK štátnej tajomníčky MV SR L. Kurilovskej a viceprezidenta PZ SR pre vnútorný poriadok a bezpečnosť R. Polakoviča, na ktorej hovorili o výhražných správach o bombových útokoch v školách:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko