Na hlavný obsah

Polícia eviduje viac ako tisíc bombových vyhrážok. Okrem škôl sa týkali aj bánk a predajní elektrotechniky. Páchateľovi hrozí doživotie

Prípad rieši NAKA.

Polícia eviduje viac ako tisíc bombových vyhrážok. Okrem škôl sa týkali aj bánk a predajní elektrotechniky. Páchateľovi hrozí doživotie
Viaceré školy po celom Slovensku zaznamenali vyhrážky bombovým útokom. Foto: RTVS

Školy po celom Slovensku čelia bombovej hrozbe. Neznámy páchateľ nahlásil na školách vo všetkých krajoch uloženie výbušnín. Polícia eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov určených konkrétnym školám.

Okrem toho eviduje aj 110 hrozieb bombových útokov na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovali o tom na sociálnej sieti, s tým, že ide o koordinovanú operáciu.

„Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi,“ dodala polícia.

Prípadom sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). „Na základe zhromaždených dôkazov vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Autor e-mailu sa vyhrážal v mene islamu a odvolal sa pritom aj na uzatvorenie hraníc pred migrantami.

„Až takýto rozsiahly anonym z minulosti si nepamätám,“ vyhlásil bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

„Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedených v mailoch, ktoré boli školám doručené. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili, okrem príslušníkov NAKA, aj ďalšie zložky polície. Konkrétne pyrotechnikov, psovodov so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev,“ dodal Hájek.

Vyšetrovaniu bombových vyhrážok sa v Správach RTVS venoval Timotej Pisch:

Nahlásenie bomby nie je sranda, upozorňuje polícia. „V súvislosti s dnešnými anonymnými nahláseniami bombových hrozieb varujeme, že inšpirovať sa týmto nepochopiteľným konaním konaním, ktoré vytvára zbytočnú psychickú záťaž na učiteľov, žiakov a rodičov, a narúša vzdelávací program môže mať ďalekosiahle následky,“ píše na sociálnej sieti.

Oznam prišiel do spamu

Ako prvá o údajnom uložení výbušnín informovala bratislavská krajská polícia. Tá preveruje oznámenia v priestoroch viacerých škôl v okresoch Malacky, Senec a Pezinok.

Polícia Trenčianskeho kraja kontroluje školy v okrese Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom. „Oznam prišiel mailom, do spamu, riaditelia kontaktovali políciu a ďalej sa riadili ich pokynmi. Deti, učitelia a zamestnanci škôl boli okamžite evakuovaní na školský dvor, školy kontaktovali rodičov, v ktorých sprievode deti postupne odchádzali. Deti rodičov, ktorí nemohli prísť okamžite, boli zatiaľ v opatere učiteľov,“ informovala trenčianska hovorkyňa Erika Ságová

Plné ruky práce má aj polícia v Trnavskom, Žilinskom, Banskobystrickom, Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Školské vyučovanie sa v utorok predčasne skončilo pre zhruba 7 400 detí navštevujúcich základné školy (ZŠ) a materské školy (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Potvrdil to Henrich Varga z nitrianskeho mestského úradu.Policajti školy prehľadávajú.

„Zatiaľ bolo vyučovanie ukončené na Gymnáziu Vráble so 109 žiakmi a na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Nitre s 510 žiakmi,“ potvrdil vedúci odboru školstva, mládeže a športu NSK Štefan Balla.

Podľa vyjadrenia Ballu boli žiaci škôl, v ktorých anonym nahlásil bombu, evakuovaní. Následne škola rozhodla o prerušení vyučovania a žiakov poslala domov. „Pokiaľ celá budova a všetky jej časti neprejdú policajnou prehliadkou a kontrolou, žiaci sa do objektu z dôvodu ich bezpečnosti nemôžu vrátiť,“ skonštatoval.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín,“ priblížila polícia Žilinského kraja na sociálnej sieti.

Zasahujú pyrotechnici

Na štyroch mestských školách v Liptovskom Mikuláši zasahujú pyrotechnici. „Zatiaľ ide o Základnú školu (ZŠ) Miloša Janošku, ZŠ s materskou školou (MŠ) Okoličianska, ZŠ Janka Kráľa, ZŠ Márie Rázusovej Martákovej. Deti z týchto škôl evakuovali, sú uvoľnené z vyučovania,“ priblížila hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

Na základe odporúčania polície z dôvodu možnej hrozby v utorok ráno prerušili vyučovanie aj v ZŠ Hradná v Liptovskom Hrádku. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že všetkých, učiteľov a ostatných zamestnancov transportovali do dvoch evakuačných centier.

Jedno je vytvorené v tamojšom kultúrnom dome, druhé v Športovom komunitnom centre. Takmer všetky deti sú aktuálne už pri svojej rodine. Vedenie školy i mesta pomáhajú policajtom pri riešení mimoriadnej situácie.

Bombových vyhrážkam na Slovensku sa v Správach RTVS venovali Dominika Kusá, Miroslav Lyko a Emília Tóth Lengyelová:

Bombovú hrozbu riešia aj v ZŠ Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne. „Riaditeľka školy ihneď kontaktovala políciu o prijatí takéhoto e-mailu. Aktuálne je celá škola evakuovaná a policajti prehľadávajú jej priestory,“ uviedol Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.

Polícia vyzýva rodičov, aby nepodliehali panike

„Policajti urobia maximum pre bezpečnosť vašich detí, a ak boli udalosti nahlásené na škole, ktorú vaše dieťa navštevuje, postupujte podľa ich pokynov alebo si podľa možností dieťa prevezmite čo najskôr, aby bolo možné pokračovať v potrebných úkonoch zo strany Policajného zboru,“ priblížila na sociálnej sieti košická polícia. Zároveň rodičov vyzvala, aby nepodliehali panike.

K situácii sa vyjadril aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie, uviedol na sociálnej sieti. Dúfa, že polícia páchateľa vypátra.

V Prievidzi zrušili vyučovanie

Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, z ktorých si po ne prídu rodičia. Uviedla to vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková.

Vyučovanie tak zrušili na ZŠ s Materskou školou (MŠ) Malonecpalská, ZŠ s MŠ P. Dobšinského, ZŠ S. Chalupku, ZŠ Rastislavova, ZŠ na Ulici energetikov a ZŠ Mariánska, konkretizovala Šurkalová Dušeková.

Pre dážď deti podľa nej presunuli do náhradných priestorov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti škôl a vyučujúci volajú rodičom, aby si po ne prišli. Keďže polícia mesto informovala, že prehliadka budov potrvá dlhšie, riaditelia vyučovanie na utorok zrušili a udelili žiakom riaditeľské voľno.

Nielen školy, ale aj banky

Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok ráno aj pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Potvrdil to PR manažér VÚB Dominik Miša.

Anonymnú správu o údajnej hrozbe dostala banka v ranných hodinách, v spolupráci s políciou boli následne vykonané všetky potrebné opatrenia. „Väčšina pobočiek, kde sa žiadna hrozba nepreukázala, je už otvorená pre klientov,“ uviedol Miša.

Bombovú hrozbu preverovali policajti napríklad v Žiari nad Hronom, uzavreté boli aj priľahlé budovy vrátane pošty. „Polícia zabezpečila okolie budov a na mieste vykonáva všetky potrebné úkony,“ informovala na sociálnej sieti samospráva.

Bombovú hrozbu polícia preveruje aj v nákupnom centre v Piešťanoch, informoval denník Sme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko